Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο Ιράκ εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις;

O αριθμός των νεκρών από τις ταραχές ξεπερνά τους 104, ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ, όπως λέει στην Deutsche Welle ο Ντάνιελ Γκέρλαχ, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού «Zenith» που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ζούμε πρώτη φορά παρόμοιες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια είναι έτσι τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στη Βασόρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Από την άλλη, είναι η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κάποιος τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά. Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάποιο προνόμιο» αναφέρει.

Για τον Γερμανό ειδικό Ντάνιελ Γκέρλαχ, ακόμη ένας λόγος της έξαρσης της βίας είναι η έλλειψη παιδείας των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις.

Αμερικανικός δάκτυλος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και άλλη άποψη από σχολιαστές που εκτιμούν ότι «απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εντάσσεται στην προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας».

Η τρέχουσα αναταραχή στο Ιράκ ξέσπασε αμέσως μετά την απομάκρυνση ενός εξέχοντα στρατηγού από τη θέση του: ο υποστράτηγος Abdul Wahab al-Saadi ήταν σπουδαίος Ιρακινός στρατιωτικός ήρωας του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές και επικεφαλής στην επίθεση στη Mosul.

Αλλά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε ξαφνικά από διοικητής των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών (CTS), του ελίτ του στρατού των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, από τον πρωθυπουργό Adel Abdel Mahdi. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «ο στρατηγός ήταν ως μη εργαζόμενος στο Υπουργείο Άμυνας».

Ο Saadi αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόλυσή του και περιέγραψε τη νέα αποστολή του ως «προσβολή» και «τιμωρία».

Η αποπομπή του προκάλεσε κύμα λαϊκής υποστήριξης για τον πιο αξιόπιστο στρατηγό του Ιράκ, στους δρόμους καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπηρεσία CTS συχνά συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό.

Ο Abdul Wahab al-Saadi είναι αξιωματικός εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί υποψίες πως ήταν επικεφαλής μιας επικείμενης πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης.

Επί μήνες έχουν υπάρξει φήμες για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στο Ιράκ.

Ο Hasan al-Khazali, περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής και ηγέτης των ειδικών ομάδων στο Ιράκ από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι τη σύλληψή του από τις βρετανικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2007, είχε δηλώσει πριν από δύο μήνες: «Υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη τον Νοέμβριο, με διαδηλώσεις που θα ξεσπάσουν τον Οκτώβριο. Όχι τυχαίες διαδηλώσεις αλλά οργανωμένες από ορισμένες φράξιες στο Ιράκ. Κρατήστε τον λόγο μου».

Ο Qays Khaz’ali ήταν ηγέτης των ομάδων σιιτών που πριν από 12 χρόνια πολέμησαν εναντίον των ΗΠΑ και των Βρετανών εισβολέων.

Η εφημερίδα Al Akhbar έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ πληροφορήθηκε πριν από τρεις μήνες ότι ήταν προγραμματισμένο πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με ομάδα αξιωματικών, το οποίο θα ακολουθούσε σειρά από διαδηλώσεις.

Τις ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες σε όλο τον Νότο του Ιράκ, όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι σιίτες.

Η διαμαρτυρία κλιμακώθηκε μέσα σε λίγες μέρες με πυροβολισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Σε αρκετές πόλεις κομματικά και κυβερνητικά γραφεία κάηκαν και διάφορες ομάδες έσπευσαν να πάρουν θέση στο κίνημα «χωρίς ηγέτες».

Παρά την αυξανόμενη βία ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο.Ωστόσο, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου, ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.

Πληροφορίες από «Moon Of Alabama» – www.rt.com – Deutsche Welle -Information Clearing House

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης