Εντείνεται η πολιτικο-θρησκευτική διαμάχη στην Ουκρανία, με Ρώσους αξιωματούχους να ανησυχούν για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ποροσένκο στη διένεξη με το πατριαρχείο της Μόσχας.
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ποροσένκο, «η εκκλησία σας, τα στρατεύματά σας, οι εξοπλισμοί σας, δεν έχουν δουλειά στην Ουκρανία, καλύτερα, go home, πίσω στην Ρωσία».
Ταυτόχρονα κάλεσε την ουκρανική ιεραρχία να πραγματοποιήσει το συντομότερο «συμβούλιο ενοποίησης» της διασπασμένης ουκρανική εκκλησίας.
Σύμφωνα με το rt.com, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, (η προσκείμενη στο Πατριαρχείο της Μόσχας) αρνείται να πάρει μέρος σε «συμβούλιο ενοποίησης».

Στην Ουκρανία υπάρχουν σήμερα τρεις Ορθόδοξες εκκλησίες, από τις οποίες η προσκείμενη στη Μόσχα ήταν ως τώρα αναγνωρισμένη από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ώσπου ήρθε η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της «Αυτόνομης» Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του πατριαρχείου του Κιέβου.

Για τους Ρώσους «η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης (έτσι το αναφέρουν) να στείλει εξαρχία στο Κίεβο, αποτελεί ανάμειξη σε άλλη εκκλησία –κάτι που απαγορεύεται- και προκάλεσε πικρή διαμάχη με το Πατριαρχείο Μόσχας».

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος σε θρησκευτική σύσκεψη στη Μόσχα, «υπάρχει διεθνής συνωμοσία εναντίον της Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης και αποτελεί την αιτία για την διαμάχη Μόσχας με το Οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης