Η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα μείνει έξω από τον πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να παρασύρει την Ουγγαρία στον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά της σύνορα.

Ο συντηρητικός εθνικιστής ηγέτης βρίσκεται εν μέσω μιας σκληρής κούρσας για να εξασφαλίσει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, επειδή για πρώτη φορά από το 2010 το Δεξιό κόμμα του Fidesz θα αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μέτωπο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία του Όρμπαν προς την επανεκλογή περιπλέκεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έδωσε νέο φως στις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μια δεκαετία, προκαλώντας έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Απευθυνόμενος σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών, που κρατούσαν τη σημαία της Ουγγαρίας μπροστά από το Κοινοβούλιο, ο Όρμπαν είπε ότι η Κεντρική Ευρώπη είναι απλώς μια «σκακιέρα» για τις μεγάλες δυνάμεις και αν η Ουγγαρία δεν υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, θα μπορούσε εύκολα να πέσει θύμα της κρίσης.

«Η Ρωσία κοιτάζει τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ η Ουκρανία τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι Βρυξέλλες θα σκεφτούν με το μυαλό των Ούγγρων και θα αισθανθούν την καρδιά των Ούγγρων. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα», είπε ο Όρμπαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτόν τον πόλεμο. Επομένως δεν θα στείλουμε στρατιώτες ή όπλα στο πεδίο των μαχών».

Ο Όρμπαν είπε ότι η επιλογή για τους ψηφοφόρους στις 3 Απριλίου θα είναι μεταξύ του κόμματός του, που επιθυμεί την ειρήνη, και της αριστερής αντιπολίτευσης, «η οποία θα συρθεί σε έναν ανελέητο, παρατεταμένο και αιματηρό πόλεμο».

Η εξακομματική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Πέτερα Μαρκί Ζάι, δήμαρχο μικρής πόλης και πατέρα επτά παιδιών, επέκρινε δριμύτατα τις σχέσεις του Όρμπαν με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχτισε ένα ανελεύθερο κράτος σύμφωνα με το πρότυπο του Πούτιν, με αχαλίνωτη διαφθορά και περιορισμούς στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς.

Μιλώντας σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης δίπλα στον ποταμό Δούναβη, ο Μαρκί Ζάι, ο οποίος κάνει μια εκστρατεία με μια έντονα φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, είπε ότι η επιλογή των Ούγγρων δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη στις εκλογές. «Έχουμε μόνο μία επιλογή: πρέπει να επιλέξουμε την Ευρώπη αντί για την Ανατολή… και την ελευθερία αντί για τον αυταρχισμό», είπε, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Ευρώπη, Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πτώση των δημοκρατικών προτύπων στην Ουγγαρία, ο Μαρκί Ζάι είπε ότι «η απεριόριστη εξουσία του Όρμπαν έχει οδηγήσει σε απεριόριστη διαφθορά», ενώ εκατομμύρια Ούγγροι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Το Fidesz διεύρυνε ελαφρώς το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση της Median στα τέλη Φεβρουαρίου στο 39% έναντι 32% για το μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Ο Όρμπαν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και επισήμανε ότι η Βουδαπέστη δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά ότι αυτές δεν πρέπει να επηρεάσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης