Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου επέβαλε προσωρινά μέτρα κατά της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κρίνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφαρμόζοντας το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, τμήμα επτά δικαστών του ΕΔΑΔ κάλεσε τις δύο εμπλεκόμενες χώρες να αποφύγουν τη στρατιωτική δράση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει παραβιάσεις των δικαιωμάτων της Σύμβασης στον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου της ζωής και της υγείας τους, και να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις βάσει της Σύμβασης, ιδίως σε σχέση με το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και το άρθρο 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Σύμβασης.

Το ΕΔΑΔ κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να το ενημερώσουν, το συντομότερο δυνατόν, για τα μέτρα που θα λάβουν, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους. Τα μέτρα βάσει του άρθρου 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου αποφασίζονται στο πλαίσιο διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να προδικάζονται τυχόν μεταγενέστερες αποφάσεις σχετικά με το παραδεκτό ή το βάσιμο της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης