Το ψηλότερο βουνό του κόσμου «ψήλωσε» κατά σχεδόν ένα μέτρο. Το όρος Έβερεστ στα Ιμαλάια έχει πλέον ύψος 8.848,86 μέτρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Κίνας και του Νεπάλ. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν 86 εκατοστά ψηλότερο από όσο είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS, έχουν υπολογίσει το ύψος του όρους στα 8,850 μέτρα, αλλά με περιθώριο σφάλματος +/- δύο μέτρων.

Το ύψος του Έβερεστ μετρήθηκε για πρώτη φορά από μια βρετανική ομάδα το 1856, η οποία το είχε προσδιορίσει στα 8.842 μέτρα. Το 1954, η Ινδία το υπολόγισε στα 8.848 μέτρα. Η τελευταία φορά που η Κίνα μέτρησε τη κορυφή των Ιμαλαΐων ήταν το 2005 και περιλάμβανε μόνο το ύψος του βουνού.

Σύμφωνα με το Associated Press, ορισμένοι γεωλόγοι ανησυχούσαν ότι το Έβερεστ ίσως είχε «κοντύνει» έπειτα από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή το 2015 και σκότωσε 9.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 19 ορειβάτες που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στους πρόποδες του βουνού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορυφαίο όρος του κόσμου έχει πάρει το όνομά του από τον Τζορτζ Έβερεστ, τον Βρετανό Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας κατά τον 19ο αιώνα, επί αποικιοκρατίας, που ήταν και γεωγράφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης