Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τρεις ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για να τιμήσουν την 10η επέτειο από τη δολοφονία της ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα στην Τσετσενία, κρατώντας πλακάτα που έγραφαν: «Την ακτιβίστρια Νατάλια Εστεμίροβα την δολοφόνησαν πριν 10 χρόνια» «Οι εντολείς και οι δολοφόνοι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί», «Πως γίνεται αυτό κύριε πρόεδρε;». Οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν 10 λεπτά αφότου έκαναν την εμφάνιση τους στην Κόκκινη Πλατεία.

Πρόκειται για την ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σβετλάνα Γκανούσκινα, τον Αλεξάντρ Τσερκάσοφ και πρόεδρο του συμβουλίου της οργάνωσης Memorial και την δημοσιογράφο της εφημερίδας Novaya Gazeta Γιελένα Μιλάσινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφος Νατάλια Εστεμίροβα, η οποία από το 2000 ήταν επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, δολοφονήθηκε στις 15 Ιουλίου του 2009. Την απήγαγαν από το σπίτι της στην Τσετσενία και την οδήγησαν στην Ινγκουσετία όπου την δολοφόνησαν πυροβολώντας την επανειλημμένα στο κεφάλι και στο στήθος.

Τότε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ είχε υποσχεθεί ότι η δολοφονία της Εστεμίροβα θα διαλευκανθεί ενώ την υπόθεση ανέλαβε υπό τον έλεγχο του προσωπικά ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Ανακριτικής Επιτροπής, την Εστεμίροβα δολοφόνησε ο Αλχαζούρ Μπασάγεφ που ήταν μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης εξαιτίας των άρθρων που έγραφε η δημοσιογράφος. Ωστόσο φίλοι και συνάδελφοι της θεωρούν αβάσιμη την εκδοχή αυτή, καθώς το DNA του Μπασάγεφ δεν είναι ταυτόσημο με το DNA των δολοφόνων της Εστεμίροβα. Η οργάνωση Memorial πιστεύει ακράδαντα ότι η Εστεμίροβα δολοφονήθηκε για την δράση της στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και επιρρίπτει την ευθύνη για την δολοφονία της στην κυβέρνηση της Τσετσενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Novaya Gazeta, interfax

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης