Δίωξη σε βάρος Ρωσίδας δημοσιογράφου επειδή βοήθησε Ουκρανούς πρόσφυγες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 04:31
Δίωξη σε βάρος Ρωσίδας δημοσιογράφου επειδή βοήθησε Ουκρανούς πρόσφυγες

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Γιούλια Σταρόστινα που βοήθησε Ουκρανούς πρόσφυγες για «δυσφήμιση του στρατού» και άσκησαν δίωξη εναντίον της.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα που λειτουργούν στο εξωτερικό, η Σταρόστινα έφυγε από την Ρωσία και διαπίστωσε ότι εναντίον της ασκήθηκε δίωξη και είδε την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας.

«Έμαθα ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον μου, όταν είδα το πινάκιο στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου της πόλης της Μόσχας... Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κράτους και αποτέλεσε αφορμή για να μου ασκήσει πιέσεις. Προσωρινά αναστέλλω την εθελοντική μου βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά συνεχίζω να εργάζομαι ως δημοσιογράφος» δήλωσε η Σταρόστινα στο τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ» (το οποίο έχει συμπεριληφθεί το μητρώο των ‘ΜΜΕ- ξένοι πράκτορες’ και λειτουργεί στο εξωτερικό).

Η Γιούλια Σαρόστινα εργαζόταν στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας «Προέκτ» (στη Ρωσία έχει κηρυχθεί ‘ανεπιθύμητη οργάνωση’). Μετά την έναρξη του πολέμου η Σαρόστινα αρνήθηκε να φύγει από τη Ρωσία και από τον Απρίλιο άρχισε να βοηθάει τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρέθηκαν σε προσωρινά σημεία διαμονής στην επικράτεια της Ρωσίας.

Κάθε μήνα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκέντρωνε ζεστά ρούχα, παιδικά ρούχα, προϊόντα ατομικής υγιεινής και στη συνέχεια τα μετέφερε σε σημεία προσωρινής διαμονής των προσφύγων στην περιοχή Τβερσκάγια.

Νωρίτερα σήμερα το περιφερειακό δικαστήριο Περβομάισκι του Κρασνοντάρ επέβαλε στον δικηγόρο Μιχαήλ Μπενσιάς πρόστιμο 30 χιλιάδων ρουβλίων για «δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού, επειδή σε αναρτήσεις του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram χρησιμοποίησε την λέξη «πόλεμος».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 04:40