Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Ιντλίμπ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 19:29
Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Ιντλίμπ

Σε συμφωνία που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κατέληξαν Ερντογάν-Πούτιν μετά από πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. 

Επίσης, η συμφωνία των δύο ηγετών περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός διαδρόμου ασφαλείας βάθους 6 χλμ βόρεια και νότια του αυτοκινητόδρομου M4, οι ακριβείς παράμετροι του οποίου θα καθοριστούν στις επόμενες 7 ημέρες. Ακόμα, προβλέπονται από κοινού περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας στον Μ4 που θα ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου. 

Οι κοινές περιπολίες θα διεξάγονται από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ, έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητά τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει πρόσθετες δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ βάσει της νέας συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά ότι το καθεστώς της τουρκικής επιχείρησης θα αλλάξει. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα θεσπιστεί στο Ιντλίμπ καθεστώς εκεχειρίας τόσο για τις τουρκικές όσο και για τις συριακές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε ενδεχόμενες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που προβλέπει η νέα συμφωνία. 

Η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού, επισήμανε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο βασικός στόχος του συριακού καθεστώτος είναι να εκκενώσει την Ιντλίμπ, ασκώντας νέα μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία. Ακόμα, ανέφερε ότι η δημιουργία νέας κατάστασης στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη, μετά τα «θλιβερά γεγονότα της επιθετικότητας του καθεστώτος που στοχεύει Τούρκους στρατιώτες».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρέπει να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων στη Συρία, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι εξτρεμιστές μαχητές που πολεμούν στην Ιντλίμπ έχουν αυξήσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε ο Πούτιν.

Ύστερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Συρία.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Το έγγραφο αυτό θα παρουσιάζει τις κοινές αποφάσεις που πήραμε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στη Μόσχα, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας και να συμφωνήσουν σε κοινά μέτρα για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η Ρωσία συχνά έχει διαφωνίες με την Τουρκία για τη Συρία, αλλά οι δύο χώρες πάντοτε κατόρθωναν να βρουν κοινό έδαφος κι αυτό συνέβη και σήμερα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν, που ακολούθησε μετά τις διαβουλεύσεις.Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε 2,5 ώρες.

Οι δύο πρόεδροι έπειτα προήδρευσαν συνάντησης των αντιπροσωπειών, που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες. Ο Ερντογάν, τέλος, προσκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Δεν αποκλείει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Δαμασκού - Άγκυρας ο Άσαντ

Η Δαμασκός είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, σχεδόν την ίδια στιγμή των κοινών δηλώσεων Πούτιν και Ερντογάν.

«Ο κοινός μας στόχος με τη Ρωσία είναι να απομακρύνουμε την Τουρκία από τη στήριξη τρομοκρατών και να την επαναφέρουμε στη φυσική της θέση», τόνισε ο Άσαντ.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο, ενώ ο Ερντογάν στηρίζει τρομοκράτες. Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από τη στήριξη των τρομοκρατών και τότε η κατάσταση θα επιστρέψει (στην πρωτύτερη κατάσταση)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών των δύο χωρών και οι εντάσεις συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα.

Συρία και Τουρκία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2012.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 21:15