Απώτερος στόχος της συριακής κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, κάτι που, όπως δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, αναμένεται πως θα γίνει σταδιακά.

Σε χθεσινή του συνέντευξη σε συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άσαντ επεσήμανε πως η συμφωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων είναι ένα «θετικό» βήμα, το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της. Υπογράμμισε, δε, πως πρέπει να μη μετατρέψουμε την Τουρκία σε εχθρό, καθώς τον ρόλο αυτόν έχουν αναλάβει χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από τη μεθόριο με τη Συρία τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας». Η επιχείρηση έχει ανασταλεί έπειτα από δύο συμφωνίες στις οποίες κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ούτε το συριακό καθεστώς βλέπει με καλό μάτι την αυτονομία των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η YPG, μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, στράφηκε στη Δαμασκό για υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

Έκτοτε ο συριακός στρατός έχει επιστρέψει στις περιοχές που μέχρι πρότινος ήλεγχαν οι Κούρδοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η είσοδος του συριακού στρατού (στον Βορρά) σημαίνει είσοδος του κράτους» εξήγησε ο Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιστροφή της κυριαρχίας των περιοχών αυτών στη Δαμασκό θα γίνει «προοδευτικά».

Οι Κούρδοι δεν θα χρειαστεί αμέσως να παραδώσουν τα όπλα τους μόλις ο συριακός στρατός εισέλθει στις περιοχές τους, είπε ο Άσαντ.

«Υπάρχουν ένοπλες ομάδες που δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα παραδώσουν τα όπλα τους αμέσως, όμως ο τελικός στόχος είναι η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, η οποία είναι ο πλήρης έλεγχος του κράτους» επεσήμανε ο Σύρος πρόεδρος.

Από τη μεριά του, ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων Μάζλουμ Κομπάνι έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τη Δαμασκό θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, στην οποία θα καταλήξουν αργότερα με τη συριακή κυβέρνηση και η οποία θα διασφαλίζει τα κουρδικά δικαιώματα στη Συρία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σ’ αυτό το στάδιο προβλέπεται μόνο η ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των περιοχών που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας που προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών τουρκορωσικών περιπολιών στα συροτουρκικά σύνορα, ο Άσαντ τη χαρακτήρισε «προσωρινή».

«Οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν αυτήν τη συμφωνία, όμως θα απελευθερώσουμε την Ιντλίμπ προοδευτικά μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

«Αποικιοκρατική δύναμη»

Παράλληλα, ο Άσαντ εκτίμησε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας «όπου υπάρχει πετρέλαιο» αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον είναι μια αποικιοκρατική δύναμη η οποία είναι καταδικασμένη να αποχωρήσει μόλις οι Σύροι αντισταθούν στην κατοχή, όπως έκανε το Ιράκ.

Ωστόσο, εξήγησε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ και ότι ο τερματισμός της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος είναι κάτι που δεν θα συμβεί σύντομα.

Ο Άσαντ δήλωσε πως ο Τραμπ είναι «ο καλύτερος Αμερικανός πρόεδρος» εξαιτίας της «απόλυτης διαφάνειάς του» σχετικά με την πρόθεσή του να διατηρήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης