Περίπου είκοσι φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από συριακή φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης την οποία διευκόλυνε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κέντρο κράτησης.

Στη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, κοντά στα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας με την Τουρκία, κρατούνται έγκλειστοι περίπου 2.000 άνθρωποι, τους 1.300 εκ των οποίων βαραίνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις του ΙΚ, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Στην εγκατάσταση βρίσκονται επίσης κούρδοι μαχητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Ράζο κρατούμενοι στασίασαν και πήραν τον έλεγχο ορισμένων τομέων της φυλακής», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περίπου είκοσι φυλακισμένοι απέδρασαν (…). Θεωρούμε πως πρόκειται για μέλη του ΙΚ», πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η φυλακή της Ράζο, σε περιοχή στα χέρια αντικαθεστωτικών ανταρτών, ελέγχεται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή, αλλά σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να πει εάν απέδρασαν κρατούμενοι.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τη Ράζο, κοντά στην Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε πύλες και τοίχους της φυλακής, διευκρίνισε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.800 ανθρώπους στις δύο χώρες, ανάμεσά τους 1.440 και πλέον στη Συρία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που δεν σταματά να αυξάνεται με ταχύτητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης