Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία το ενδεχόμενο να ισχύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ε.Ε. μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα εγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση των βασικών αρχών της Ε.Ε.

«Η αναγγελία για τη θέσπιση Covid-διαβατηρίων με εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στην Ε.Ε. είναι μια κακή και σκανδαλώδης απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με τις ύψιστες ευρωπαϊκές αξίες», σχολίασε ο Βούτσιτς στα σερβικά ΜΜΕ, από το Μπαχρέιν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε ακατανόητη την συμπεριφορά της Ε.Ε. και την πολιτική των διακρίσεων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ειρωνικό ύφος διερωτήθηκε: «Αλήθεια, πως σκέπτονται να απαγορεύσουν τα ταξίδια στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ο οποίος εμβολιάστηκε με το κινέζικο εμβόλιο;». Ανέφερε μάλιστα ότι εάν ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση και ο ίδιος θα εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο για να δει τις αντιδράσεις της Ε.Ε. όταν θα τον καλέσουν στις Βρυξέλλες για το διάλογο στο ζήτημα του Κοσόβου. «Αφού θέτουν τέτοιους περιορισμούς και εγώ θα κάνω το κινέζικο εμβόλιο, και όταν θα με καλέσουν στις Βρυξέλλες δεν θα δεχτώ να κάνω PCR τεστ, ούτε να μου γίνει κάποια εξαίρεση. Αυτό σημαίνει: ξεχάστε τον διάλογο με την Πρίστινα», δήλωσε με έντονο ύφος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας επέκρινε και την αδιαφορία που δείχνει η Ε.Ε. για το εμβολιασμό του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεν μας έδωσαν ούτε μία δόση εμβολίου και τώρα προχωρούν και στον αποκλεισμό των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Προσπαθώντας δε να καθησυχάσει του πολίτες της Σερβίας που προγραμματίζουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, όπως και τους τουριστικούς πράκτορες που ανησύχησαν, διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. «Διαβεβαιώνω ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσουμε τόσα πολλά εργαστήρια μοριακού τεστ για την Covid που θα μπορέσουν όλοι μέσα σε 90 λεπτά να έχουν τα αποτελέσματα και να ταξιδέψουν».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη δήλωση του στα σερβικά ΜΜΕ τόνισε ότι οι απαγορεύσεις που προτίθεται να επιβάλει η Ε.Ε. για τους επισκέπτες από άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία για τη Σερβία. «Καλώ τους Κινέζους, τους Ρώσους, τους Τούρκους, του Λατινοαμερικανούς, τους Αφρικανούς, τους πολίτες των χωρών της Μέσης Ανατολής που εμβολιάστηκαν με μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια να επισκεφτούν φέτος τη Σερβία, που θα είναι πλέον η πιο ανοιχτή χώρα της Ευρώπης», τόνισε ο Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου. Η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον επιβεβαίωσε στο Euronews ότι το πιστοποιητικό θα ισχύσει μόνο για τα εμβόλια Pfizer-Biontech, Astarzeneca, Moderna και Johnson & Johnson που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης