Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα διαμαρτυρίας του Σουδάν αναφέρει τη διακοπή κάθε πολιτικής επαφής με το Στρατιωτικό Συμβούλιο πολιτικής μετάβασης, το οποίο κατηγορεί ότι διέλυσε χρησιμοποιώντας βία την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, και προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Ανακοινώνουμε τη διακοπή κάθε πολιτικής επαφής και διαπραγματεύσεων με το συμβούλιο των πραξικοπηματιών», αναφέρει στην ανακοίνωση της Συμμαχίας για την Ελευθερία και την Αλλαγή, η οποία καλεί σε «απεργία και απόλυτη πολιτική ανυπακοή από σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο από την πλευρά του αρνείται ότι διέλυσε την εστία της καθιστικής διαμαρτυρίας. «Οι σκηνές είναι εκεί και οι νέοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν νωρίς το πρωί κατά ενός πυρήνα διαφθοράς και παράνομων δραστηριοτήτων που ονομάζεται «Κολομβία» και βρίσκεται κοντά στον χώρο τη καθιστικής διαμαρτυρίας. «Πολλοί άνθρωποι διέφυγαν από την Κολομβία και εισήλθαν στον χώρο της καθιστικής διαμαρτυρίας, αναγκάζοντας πολλούς νέους να εγκαταλείψουν την περιοχή», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να επιτρέψει τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να φροντίσει για την ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης, περιλαμβανομένων των σημερινών επιθέσεων κατά διαδηλωτών και απευθύνουμε έκκληση προς το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο να ενεργήσει με υπευθυνότητα και να σεβασθεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης