Επικοινωνία Τζόνσον - Φον ντερ Λάιεν για τις εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 02:24
Επικοινωνία Τζόνσον - Φον ντερ Λάιεν για τις εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προσπάθεια των Βρυξελλών να περιορίσουν τις εξαγωγές εμβολίων του Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το βράδυ», ανέφερε αργά χθες το βράδυ ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Ο ίδιος εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τις δυνητικές επιπτώσεις των βημάτων που έλαβε σήμερα η Ε.Ε. στις εξαγωγές εμβολίων», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως θέλει οι Βρυξέλλες να κάνουν ένα βήμα πίσω σε αυτή τη διένεξη καλώντας για ένα «πνεύμα συνεργασίας» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ανέφεραν οι Times.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε χθες στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για τον Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit, ένα γεγονός που προκάλεσε οργή στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της Ε,Ε, να επικαλεστεί το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 02:25