Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο γνωστό ιατρικό περιοδικό Lancet, εάν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά για τέσσερις εβδομάδες, η διασπορά του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 15%. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έρχεται να υποστηρίξει ο γνωστός ιταλός ιολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι, ο οποίος από την πλευρά του προειδοποιεί πως όσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά θα μπορούσε να αυξηθεί το επίπεδο μόλυνσης κατά 24% μέσα σε 28 ημέρες.

Συγκεκριμένα σε αυτή τη μελέτη όπου αναλύονται οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου κλεισίματος των σχολείων φαίνεται πως η εξάπλωση της επιδημίας καθυστερεί συνεχώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρομπέρτο ΜπουριόνιΌπως ανέφερε ο διακεκριμένος ιταλός ιολόγος: «Μόνο το κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού κατά 15% μετά από 28 ημέρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα των ινστιτούτων και συνεπώς με την επανέναρξη των μαθημάτων η μετάδοση θα μπορούσε και πάλι να αυξηθεί κατά 24% μετά από 28 ημέρες».

Προς το παρόν, η επιστήμη δεν έχει εξακριβώσει τον ρόλο των παιδιών όσον αφορά στη μετάδοση και διασπορά του Covid-19. Ωστόσο, μια διαφορετική κινεζική μελέτη φαίνεται να συμφωνεί με αυτή που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού από 40 έως 60 %.

Η μελέτη βέβαια αυτή που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό δεν έλαβε υπόψη όλα τα μέτρα κατά της διασποράς που εφαρμόστηκαν από διάφορες κυβερνήσεις, όπως η απόσταση στις αίθουσες διδασκαλίας, το πλεξιγκλάς, η απόσταση στα κυλικεία αλλά και τα μέτρα στις μεταφορές των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, πολλά σχολεία έχουν βελτιώσει την υγιεινή διαθέτοντας προς τους μαθητές απολυμαντικά ενώ παράλληλα γίνονται και θερμομετρήσεις.

Όπως αναφέρεται επίσης στη μελέτη, «δεν έχει καταστεί εφικτό να αξιολογηθούν οι ενδεχόμενες διαφορές όσον αφορά στη διασπορά του ιού από μαθητές διαφορετικών σχολικών τάξεων. Επίσης το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία των  μαθητών».

Σημειώνεται πως ο Ρομπέρτο Μπουριόνι είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής μικροβιολογίας και ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele του Μιλάνου, όπου διευθύνει ένα εργαστήριο που αναπτύσσει ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα κατά ανθρώπινων μολυσματικών παραγόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης