Ο στρατάρχης Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), έφθασε στη Βεγγάζη προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου βρισκόταν για συνομιλίες προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία μονίμου καταπαύσεως του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων στον εμφύλιο πόλεμο της λιβυκής ερήμου.

Ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν το πρωί στο μέτωπο της Τρίπολης μετά τη θορυβώδη αποχώρηση του στρατάρχη Χαφτάρ από τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο συμφωνίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντίπαλός του και επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ με την ακολουθία του αναχώρησε από τη Μόσχα με προορισμό την Τουρκία, προφανώς για να λάβει νέες οδηγίες από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τώρα και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sözcü» (κεμαλική) ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της στάσης του τουρκικού παράγοντα και μάλιστα έθεσε και τρεις όρους προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

– Ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε τη συμμετοχή Τούρκων στρατιωτικών στη στρατιωτική δύναμη επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ζήτησε να αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί και οι ειδικοί σύμβουλοι πάσης φύσεως από τη Λιβύη.

– Ζήτησε να υπάρξει ρητός όρος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα ξεκαθαρίζει ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση Σάρατζ θεωρούνται άκυρες (άρα και η τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ).

Τους παραπάνω τρεις όρους επιβεβαιώνει και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο τους μετέδωσε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου από τη Μόσχα.

Τσαβούσογλου: Η απόφαση του Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η απόφαση του Χαλίφα Χαφτάρ να μην υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη χώρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για τη Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η Άγκυρα θα πετύχει οπωσδήποτε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. 

Το φιάσκο στη Μόσχα 

Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία» είπε η πηγή στο Sputnik.

Την Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, ο Χαμίντ αλ Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επεσήμανε στο Sputnik χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης