Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα Τετάρτη τον γνωστό αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, σε κάθειρξη 27 και πλέον ετών για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση και κατασκοπεία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάνθηκε πως ο Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, είναι ένοχος επειδή δημοσίευσε έρευνα στην οποία αναφερόταν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο 2016, ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στην υπόθεση αυτή που εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, η απόφαση ακυρώθηκε το 2018 από ανώτερο δικαστήριο που έδωσε εντολή για νέα εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Ντουντάρ με κατηγορίες για κατασκοπεία, που επισείουν βαριές ποινές.

Με τη σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο διευκρίνισε ότι ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών και έξι μηνών για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και κατασκοπεία» στην υπόθεση της δημοσίευσης της έρευνας για τις προμήθειες των όπλων προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις και σε ποινή φυλάκισης οχτώ ετών και εννέα μηνών για «συνδρομή προς τρομοκρατική οργάνωση», που αναφέρεται στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαύρο πρόβατο του τουρκικού καθεστώτος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα μεταξύ πολλών άλλων και για ενορχήστρωση πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο 2016.

Η συνήγοροι του Τούρκου δημοσιογράφου μποϊκοτάρισαν τη σημερινή ακροαματική διαδικασία διαμαρτυρόμενοι κατά μίας «άδικης» δίκης.

Ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε στη Γερμανία το 2016 μετά την πρώτη του καταδίκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο 2018 ότι επιδιώκει την έκδοση του Ντουντάρ από τις γερμανικές αρχές, χαρακτηρίζοντάς τον «πράκτορα» που αποκάλυψε «κρατικά μυστικά».

Το Φεβρουάριο 2016, ο Ερντογάν είχε εξοργιστεί κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, της ανώτερης δικαστικής αρχής της χώρας, που αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της δίκης του.

«Φυγάς»

Μετά την απόφαση αυτή, ο Ντουντάρ και ο Ερντέμ Γκιούλ, διευθυντής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα, αποφυλακίσθηκαν έπειτα από κράτηση 90 ημερών.

Κατά την διάρκεια της δίκης του, ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε επίθεσης με όπλο εναντίον του έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο δράστης της επίθεσης καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών.

Η σύζυγός του Ντιλέκ Ντουντάρ κατόρθωσε να φύγει από την Τουρκία τον Ιούνιο 2019 χωρίς το διαβατήριό της, το οποίο είχε κατασχεθεί, και να ξαναβρεί τον σύζυγό της στη Γερμανία.

Εκτός της σημερινής ποινής φυλάκισης, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε τον Οκτώβριο την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ντουντάρ και το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών με το σκεπτικό ότι ο καταζητούμενος δημοσιογράφος δεν παρουσιάστηκε στις αρχές στις προκαθορισμένες προθεσμίες και έτσι κηρύχθηκε «φυγάς».

Η Cumhuriyet, η παλαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας, δεν ανήκει σε κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, αλλά αποτελεί ανεξάρτητο ίδρυμα, γεγονός που την καθιστά εύκολο στόχο για τις αρχές.

Έτσι τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο 2019 τις καταδίκες 12 πρώην συνεργατών και στελεχών της εφημερίδας με ποινές φυλάκισης μέχρι και οκτώ ετών για «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων» (δηλαδή του δικτύου Γκιουλέν) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Εκτός των δικαστικών διώξεων, η Cumhuriyet πέρασε μία δύσκολη μεταβατική περίοδο το 2018 με την αιφνίδια αλλαγή της διευθυντικής της ομάδας και τον αποκλεισμό των κατηγορούμενων δημοσιογράφων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης