Βάση του Ισραήλ για εκπαίδευση αστικού πολέμου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, 11:26
Βάση του Ισραήλ για εκπαίδευση αστικού πολέμου

Της Κορίνας Ντούβλη 

Η στρατιωτική βάση Zeelim στο νότιο Ισραήλ είναι επίσημα γνωστή ως Κέντρο Εκπαίδευσης Αστικού Πολέμου. Αλλά σε ορισμένους στρατιώτες, είναι γνωστό ως Mini Gaza, που προσομοιώνει μια παλαιστινιακή αστική περιοχή με 500 κτίρια και στενά σοκάκια στολισμένα με τοιχογραφίες και αφίσες προς τιμήν των σκοτωμένων μαχητών.

Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια μιας άσκησης πολέμου αστικού πολέμου. Το εκπαιδευτικό κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει ασκήσεις για μια ολόκληρη ταξιαρχία 2.000 στρατιωτών ταυτόχρονα.

Στρατιώτες πραγματοποιούν μια εικονική επίθεση. Το γκράφιτι «Free Gaza» κοσμεί τους τοίχους. Ο στρατός άρχισε να κατασκευάζει τις εγκαταστάσεις των 36 εκατομμυρίων λιρών (45 εκατομμυρίων δολαρίων) στη στρατιωτική βάση Ζεελίμ το 2005, προς το τέλος της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, ή εξέγερσης, ενάντια στην ισραηλινή κυριαρχία. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν πολεμήσει με Παλαιστίνιους μαχητές σε πόλεις και κωμοπόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Οι στρατιώτες ξεκουράζονται δίπλα σε μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον αείμνηστο ηγέτη της Χαμάς Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Ο μοναδικός επίσημος καλλιτέχνης γκράφιτι του στρατού διακοσμεί τους δρόμους με τοιχογραφίες με αραβικά συνθήματα και πορτρέτα Παλαιστινίων και Λιβανέζων μαχητών.

Στρατιώτες στρέφουν τα όπλα τους προς έναν συνάδελφό τους ντυμένο Παλαιστίνιο αγωνιστή, καθώς βγαίνει από ένα ψεύτικο τούνελ:

Οι στρατιώτες σκαρφαλώνουν έναν τοίχο καθώς διεξάγουν μια εικονική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας άσκησης πολέμου στην πόλη. «Η φύση του πολέμου έχει αλλάξει», λέει ο συνταγματάρχης Έλι Άμπελες, διοικητής της εγκατάστασης. «Σήμερα οι κύριες μάχες μας ... γίνονται γύρω από κατοικημένες περιοχές και σε κατοικημένες περιοχές». 

Ένας στρατιώτης διαβάζει δίπλα σε χλευαστικά παλαιστινιακά γκράφιτι. Τα στενά δρομάκια, τα κτίρια από σκυρόδεμα και οι ανοιχτοί χώροι στην εγκατάσταση περίπου 24 εκταρίων (240 στρεμμάτων) έχουν σκοπό να προσομοιώσουν τα αστικά περιβάλλοντα στα οποία συχνά επιχειρούν οι στρατιώτες του Ισραήλ. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, καθώς και τον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν μελλοντικές μάχες με τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Στρατιώτες παίρνουν θέσεις κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης στο κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει 500 κτίρια και σοκάκια. 

Φωτογραφία: Oded Balilty/AP

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, 17:38