Ένα δημοψήφισμα για την επανένωση του νησιού της Ιρλανδίας, πιθανή προοπτική εάν το φιλοϊρλανδικό κόμμα κερδίσει τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία την Πέμπτη, θα σπείρει τη διχόνοια, προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Τζέφρι Ντόναλντσον.

Οι Βορειοϊρλανδοί καλούνται στις κάλπες την Πέμπτη για να ανανεώσουν την τοπική τους συνέλευση. Και η ψηφοφορία αναμένεται ήδη να είναι ιστορική για τη βρετανική επαρχία, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για το κόμμα Σιν Φέιν, του οποίου ο λόγος ύπαρξης είναι η επανένωση ολόκληρου του νησιού της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ενωτικοί, που είναι σταθερά προσηλωμένοι στη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν πάντα στην εξουσία από την ίδρυση της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί είχε εξέλθει από την κυριαρχία του Λονδίνου.

Εάν το Σιν Φέιν κερδίσει την Πέμπτη, το κόμμα -που κάποτε ήταν η πολιτική πτέρυγα των παραστρατιωτικών του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA)- θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα μοιράζεται με τους Ενωτικούς και θα πιέσει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις ανησυχίες του DUP.

«Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή» που πρέπει να γίνει την Πέμπτη, δήλωσε ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μεταξύ από τη μια πλευρά του DUP και του σχεδίου μας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία για τον κόσμο και από την άλλη του Σιν Φέιν και της διχαστικής του ψηφοφορίας για τα σύνορα», δήλωσε ο Ντόναλντσον.

Οι εκλογές της Πέμπτης θα διεξαχθούν έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για το DUP. Τον Φεβρουάριο, ο Πρώτος Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Ενωτικός Πολ Γκίβαν, παραιτήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας του στρατοπέδου του για τις τελωνειακές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που επικρίθηκαν ότι απειλούν τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκτοτε το DUP έχει αρνηθεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση εκτός εάν γίνονταν αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει «να υπογραμμίσει τα μέτρα που είναι έτοιμος να πάρει για να καταργήσει τα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και να αποκαταστήσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντόναλντσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης