Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν ένα κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ελευθεριοκτόνο, προκαλώντας τη ζωηρή απάντηση της μονάδας της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, σκηνές που είχε να δει εδώ και μήνες η πρώην βρετανική αποικία.

Μετά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πέρυσι, διαμαρτυρίες δεν οργανώνονταν φέτος λόγω της επιταγής της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει “την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή” στο Χονγκ Κονγκ πυροδότηκε εκ νέου εντάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο ζήτησε την Κυριακή την εφαρμογή του “χωρίς καθυστέρηση”.

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντλίες νερού και οδοφράγματα

“Οι άνθρωποι μπορούν να διώκονται για όσα λένε ή γράφουν εναντίον της κυβέρνησης”, καταγγέλλει ο Βίνσεντ, ένας 25χρονος διαδηλωτής, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο. “Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ είμαστε οργισμένοι γιατί δεν περιμέναμε αυτό να συμβεί τόσο γρήγορα και με τόσο βίαιο τρόπο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν”.

Καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονταν στις συνοικίες Κοζγουέι Μπέι και Γουαντσάι, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος, και αντλίες νερού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν βλήματα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Η αστυνομία ανακοίνωσε 180 συλλήψεις. Άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μικρότερης διαδήλωσης στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι.

 

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τις “παράνομες και εξαιρετικά βίαιες ενέργειες” των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι επισημαίνουν “την αναγκαιότητα και το κατεπείγον του νόμου για την εθνική ασφάλεια”.

Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές ότι τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς.

Η πρώην βρετανική αποικία γνώρισε τη χειρότερη πολιτική κρίση της από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας της από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997, ενίοτε με πολύ βίαιες διαδηλώσεις.

Αν και ενισχύθηκε από τον θρίαμβο του κινήματος “υπέρ της δημοκρατίας” στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, αυτή η κινητοποίηση επλήγη στις αρχές της χρονιάς έπειτα από χιλιάδες συλλήψεις στις τάξεις της και οι διαδηλώσεις σταμάτησαν λόγω των περιορισμών στις συναθροίσεις που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

“Επιστρέψαμε”

“Επιστρέψαμε! Ραντεβού στους δρόμους στις 24 Μαΐου”, έγραφε το γκράφιτι σε τοίχο κοντά στον σταθμό του μετρό του Κοουλούν Τονγκ.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα παρέμβει κατά οποιασδήποτε παράνομης συγκέντρωσης, τη στιγμή που απαγορεύεται η συνάθροιση σε δημόσιο χώρο περισσοτέρων των οκτώ ατόμων λόγω του κορονοϊού.

Το έδαφος απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που διοικείται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), βάσει της αρχής “Μία χώρα, δύο συστήματα” σύμφωνα με την οποία κυβερνάται το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

Οι κάτοικοί του απολαμβάνουν την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, άγνωστα δικαιώματα στην ηπειρωτική Κίνα.

Αυτό το μοντέλο υποτίθεται ότι θα επικρατούσε μέχρι το 2047, αλλά πολλοί πολίτες του Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν την όλο και πιο έντονη παρέμβαση του Πεκίνου εδώ και χρόνια.

Πολλοί ερμηνεύουν το νομοσχέδιο του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια ως τη σοβαρότερη παρεκτροπή μέχρι σήμερα, στην ημιαυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

“Ξένες δυνάμεις”

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ζήτησε σήμερα την εφαρμογή “άμεσα” ενός νόμου που “δεν θα επηρεάσει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας ούτε τα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, τα προνόμια και τις ελευθερίες των κατοίκων, ούτε τα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυτών”.

“Οι βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξένες δυνάμεις παρεμβαίνουν βαθιά και παράνομα στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ”, είπε, καταγγέλλοντας “σοβαρή απειλή για την μακροπρόθεσμη ευημερία”.

Το άρθρο 23 του “Θεμελιώδους Νόμου”, του μικρού Συντάγματος του Χονγκ Κονγκ, προβλέπει η ίδια η περιοχή να αποκτήσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια. Αλλά αυτός ο όρος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, το 2003, είχε αποτύχει απέναντι στις ογκώδεις διαδηλώσεις.

Οι αντιτιθέμενοι φοβούνται ιδιαίτερα μια διάταξη που μπορεί να επιτρέπει στην κινεζική αστυνομία να διεξάγει έρευνες στο Χονγκ Κονγκ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κάθε διαφωνίας και κάθε διαφωνούντος

“Φοβάμαι πολύ, αλλά πρέπει να διαδηλώσουμε”, δήλωση στην Κυριακή η 23χρονη Κρίστι Τσαν.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στο κινεζικό κοινοβούλιο την Πέμπτη κατά την τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Πηγή βίντεο: South China Morning Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης