Toυ Χρήστου Μαζάνη

Nεο χτύπημα και αποδυνάμωση της Σιτσιλιάνικης μαφίας έχουν σκοπό να επιφέρουν οι ιταλικές Αρχές μετά τη σύλληψη του λεγόμενου «καθηγητή» της Κόζα Νόστρα και πιστό στέλεχος του νυν καταζητούμενου αρχηγού της.

Η αστυνομία του Παλέρμο, τα προηγούμενα 24ωρα πέρασε χειροπέδες στον Λέο Σουτέρα, επικεφαλής της οργάνωσης στην περιοχή Αγκριτζέντο και εκπρόσωπο της Κόζα Νόστρα στις επαρχίες του Παλέρμο και του Τράπανι. Δηλώσεις για την επιχείρηση των Αρχών έκανε και ο Ματέο Σαλβίνι ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Ιταλική Αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σουτέρα κρατείται και κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, «παρά τις μακρές περιόδους κράτησης που υπέστη , συνέχισε να διαχειρίζεται υποθέσεις της μαφίας όσον αφορά τις κατασκευαστικές δραστηριότητες κυρίως του Αγκριτζέντο».

Οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον καθηγητή

Ο Σουτέρα θεωρείται ένας από τους ηγέτες της Κόζα Νόστρα στην επαρχία και είναι ένας από τους πιο έμπιστους άνδρες του καταζητούμενου και νυν αρχηγού με τα χίλια πρόσωπα, Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο. Παράλληλα οι αστυνομικοί αναφέρουν πως ο Σουτέρα με τον αρχηγό είχαν συχνή επικοινωνία με τα πιτσίνι (χαρτάκια με κώδικα επικοινωνίας), γεγονός που το επιβεβαιώνει φωτογραφία η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη φωτογραφία από τις παρακολουθήσεις, όπου ο 'καθηγητής' διαβάζει τις εντολές του αρχηγού

Η εντολή κράτησης εκδόθηκε διότι προέκυψε πως ετοιμαζόταν να εξαφανιστεί από τη χώρα.

Ποιος είναι ο περιβόητος “καθηγητής” της Κόζα Νόστρα

Ο Λέο Σουτέρα, ο οποίος στους κόλπους της οργάνωσης έχει το παρατσούκλι «καθηγητής», υπήρξε όντος καθηγητής στο τεχνολογικό ινστιτούτο «Majorana» του Παλέρμο. Στις 18 Ιανουαρίου του 2018 έγινε 68 ετών. Το όνομά του εμφανίστηκε μεταξύ των υπόπτων κατά τη μεγάλη επιχείρηση «Cupola» κατά της μαφίας το 2002. Στις 26 Ιουνίου του 2012 όμως, στην επιχείρηση «Nuova Cupola», ήταν μεταξύ των 54 συλληφθέντων και φυλακίστηκε 4 χρόνια για συμμετοχή του στην οργάνωση.

Θεωρείται άριστος γνώστης της τεχνολογίας παρόλο την ηλικία του, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ήταν το άτομο το οποίο είχε αναλάβει τα συστήματα αντιπαρακολούθησης. Επίσης είναι πολύ καλός στα οικονομικά και στη διαχείριση χρημάτων, γι αυτό τον λόγο είχε αναλάβει και τον κατασκευαστικό κλάδο της οργάνωσης, σύμφωνα με τις Αρχές. 

Ο πατέρας στου Σουτέρα σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 1985 στη μάχη μεταξύ των φατριών, κι όπως αναφέρεται στις περιγραφές, ο γιος ήταν αυτός ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει το άψυχο σώμα του πατέρα του. Τα πρώτα χρόνια, ο «καθηγητής» όπως και ο πατέρας του, ακολουθούσε πιστά τον πρώην θρύλο και αρχηγό της Κόζα Νόστρα Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ενώ αργότερα όταν και συνελήφθη ο Προβεντσάνο, ακολουθεί μέχρι σήμερα τον νυν αρχηγό, Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο.

O Mατέο Μεσσίνα Ντενάρο, σημερινός αρχηγός της Κόζα Νόστρα - Είναι καταζητούμενος αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πρόσωπό του

Ο Σουτέρα, έχει κάνει χρήση του δικαιώματος να μην απαντήσει στις κατηγορίες που του αποδίδονται αλλά έκανε κάποιες διευκρινήσεις μέσω του δικηγόρου του.

Η έφοδος των αστυνομικών στο σπίτι του καθηγητή και η σύλληψή του:

Όπως δήλωσε, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε θέματα της μαφίας. Επίσης επισήμανε πως δεν είχε σκοπό να διαφύγει στο εξωτερικό και να αρχίσει νέες δουλειές εκεί και συγκεκριμένα στην Ουρκανία ή στην Ουγγαρία , όπως ακούγεται να λέει σε καταγεγραμμένες παρακολουθήσεις.

O καθηγητής κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων της Αστυνομίας το 2016, μιλάει με μέλη της οργάνωσης

Ο Σουτέρα ήταν ελεύθερος αλλά υπό παρακολούθηση για πάνω από δύο χρόνια, ενώ το 2016 κατασχέθηκε περιουσία του αξίας 400 χιλιάδων ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2018 ήταν υπό ειδική επιτήρηση, επειδή θεωρήθηκε επικίνδυνος. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο σπίτι του.

Oι Αρχές ευελπιστούν τώρα πως ίσως ο Σουτέρα συνεργαστεί και δώσει ορισμένες πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εντοπιστεί ο αρχηγός, όπου αποτελεί μεγάλο στοίχημα εδώ και πολλά χρόνια για την Ιταλική Αστυνομία. Τέτοια στελέχη όμως τα οποία παρέμειναν πιστά από γενιά σε γενιά έχει αποδειχθεί πως προτιμούν να σαπίσουν στη φυλακή παρά να σπάσουν την ομερτά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης