Η Ισλαμική αντιπολίτευση στην Ιορδανία ανακοίνωσε χθες ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβερνητική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα, αντιδρώντας στο γεγονός ότι δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής αλλαγής με το οποίο θα περιορίζονταν σε ένα βαθμό οι εξουσίες του βασιλιά Αμπντουλά.
Το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της Ιορδανίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή των 52 μελών και των δύο πολιτικών ηγετών, που σχηματίστηκε χωρίς τη συναίνεση της.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Μαρούφ αλ- Μπακίτ, προχώρησε τη Δευτέρα στη σύσταση επιτροπής εθνικού διαλόγου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του βασιλιά Αμπντουλά για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, υπό το φόβο νέων σκληρότερων διαδηλώσεων.
«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καμία πρωτοβουλία η οποία δεν οδηγεί σε αληθινό διάλογο. Απαιτούμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου. Μόνον ο Βασιλιάς μπορεί να καθοδηγήσει ένα εθνικό διάλογο» τόνισε ο Ζακί Μπανί Ρουσείντ, ένας από τους ηγέτες της ισλαμικής παράταξης.

