Η κυβέρνηση του Ισημερινού, που είναι το μικρότερο από την άποψη της παραγωγής μέλος του ΟΠΕΚ, ενέκρινε σήμερα μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας οι πολυεθνικές του πετρελαίου σε αυτό το κράτος “θα παρέχουν πλέον στην κυβέρνηση μόνον τις υπηρεσίες τους, ενώ το σύνολο των αποθεμάτων και των κοιτασμάτων του προϊόντος θα αποτελεί κρατική περιουσία”.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι, “δεν μπορεί το κράτος να απολαμβάνει, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, μόνον το 20% κοιτασμάτων κι αποθεμάτων του “μαύρου χρυσού”.
–Στη χώρα, παράγονταν καθημερινά έως πρόσφατα ως και 472 χιλιάδες βαρέλια των 159 λίτρων αργού πετρελαίου, εξασφαλίζοντας πολύτιμο συνάλλαγμα.
Η μεταρρύθμιση περιεβλήθη την μορφή νόμου, δεδομένου ότι όπως ανακοινώνεται, επίσημα, “η βουλή δεν ασχολήθηκε, εντός της διορίας που έδινε η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο”.
–Σήμερα, λειτουργούν στον Ισημερινό η “Agip” (Ιταλία), η “Petrobras” (Βραζιλία), η ισπανο-αργεντίνικη “Repsol”, αλλά κι η κινεζική “CNPC”.
Οι επικεφαλής των πολυεθνικών αυτών εκλήθησαν, σήμερα, “εντός διορίας 120 ημερών” να προβούν “στην υπογραφή νέων συμβάσεων με την κυβέρνηση μετά την οποία οι εγκαταστάσεις τους θα εθνικοποιηθούν”.
Επίσης, τούς δόθηκε από την κυβέρνηση η συμβουλή, εάν εναντιώνονται, να το δηλώσουν αμέσως “και να φύγουν από τον Ισημερινό”. Ήδη, όμως, στους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας “Burlington” δηλώθηκε ότι “λόγω μεγάλων οφειλών τους προς το δημόσιο”, οι υπεύθυνοί της θα πρέπει να αναχωρήσουν” από τον Ισημερινό.

