Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Καράκας και την Μπογκοτά, προκάλεσε την σύγκλιση έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ένωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής (Unasur), η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη στο Κουίτο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζήτησε την Πέμπτη από τον Ισημερινό, προσωρινό πρόεδρο της Unasur, να οργανώσει “επειγόντως” συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του περιφερειακού μπλοκ για να “καταγγείλουν τις σοβαρές επιθέσεις” της Μπογκοτά εναντίον Καράκας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε εκδώσει ανακοίνωση προς την κατεύθυνση αυτή λίγες ώρες μετά την αναγγελία του Προέδρου Ούγκο Τσάβες για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, λόγω των κατηγοριών της Μπογκοτά για την παρουσία κολομβιανών ανταρτών στη Βενεζουέλα.

“Η προτεινόμενη ημερήσια διάταξη θα προσεγγίσει ως κυριότερα θέματα την διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Κολομβία, καθώς και την υιοθέτηση μηχανισμών που θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ειρηνευτικού διαλόγου στην περιοχή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού που δόθηκε στην δημοσιότητα το Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Unasur, Νέστορ Κίρχνερ, θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για να συζητήσουν την διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Μπογκοτά και το Καράκας, ανακοινώθηκε από πηγή που πρόσκειται στον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στην κατοικία του Πρεσβευτή της Κολομβίας στην Αργεντινή, ο Αλβάρο Γκαρσία Γκιμένες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης