Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, επέβαλε προχθές Σάββατο νέα παράταση για 21 ημέρες, με άλλα λόγια ως τη 17η Δεκεμβρίου, του lockdown σε δύο κεντρικές περιφέρειες που χαρακτηρίζονται το επίκεντρο της επιδημίας του ιού Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η εξάπλωσή της οδεύει να τερματιστεί.
Αφότου κηρύχθηκε επίσημα η επιδημία, την 20ή Σεπτεμβρίου, ο ιός έφθασε ως την πρωτεύουσα, την Καμπάλα, αν και οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο την περασμένη εβδομάδα για ραγδαία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Οι δύο κεντρικές περιφέρειες που αποτελούν καρδιά της επιδημίας, η Μουμπέντε και η Κασσάνδρα, τέθηκαν υπό αποκλεισμό για 21 ημέρες αρχικά τη 15η Οκτωβρίου. Το μέτρο, που περιλαμβάνει την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, την απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, το κλείσιμο των αγορών, των μπαρ και των χώρων λατρείας, ανανεώθηκε την 5η Νοεμβρίου.
Ανακοινώνοντας ότι ο αποκλεισμός ανανεώνεται για τρίτη φορά, για άλλες 21 ημέρες, ο πρόεδρος Μουσέβενι εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει «ακόμη εύθραυστη». «Αν ανοίξουμε τώρα κι εμφανιστεί νέο κρούσμα, θα έχουμε καταστρέψει τα κέρδη που έχουμε εξασφαλίσει σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.
«Απευθύνω έτσι έκκληση για ηρεμία και κατανόηση. Οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να κάνουν το παν για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η επιδημία», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.
Με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια επιδημία λαμβάνει τέλος όταν δεν επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα της ασθένειας για 42 συναπτές ημέρες, δηλαδή για χρονικό διάστημα διπλάσιο από όσο χρειάζεται η επώαση του ιού Έμπολα.
Η υπουργός Υγείας Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καταγράφει μεγάλη πτώση κάνοντας λόγο για ενδείξεις ότι η Ουγκάντα οδεύει να «κερδίσει» αυτόν τον αγώνα.
Το γραφείο του ΠΟΥ στην Ουγκάντα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι ως την 22η Νοεμβρίου, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα για εννέα ημέρες στην Καμπάλα, για δέκα ημέρες στη Μουμπέντε και για δώδεκα ημέρες στην Κασσάνδρα.
Κατά τους επίσημους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Ουγκάντας, η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 55 ανθρώπους επί συνόλου 141 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.
Το στέλεχος του Έμπολα που προκάλεσε την επιδημία στην Ουγκάντα είναι αυτό του Σουδάν, από τα πιο σπάνια, για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αντίθετα με το στέλεχος του Ζαΐρ, που ευθυνόταν για τις πιο πρόσφατες επιδημίες στη ΛΔ Κονγκό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters