Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους όταν δυνάμεις του καθεστώτος Ali Abdullah Saleh άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους σε διάφορες πόλεις της Υεμένης. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, οι δυνάμεις Ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αληθινών πυρών προκειμένου να διαλύσουν τους περίπου 10 χιλ. διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονταν βόρεια και ανατολικά της πλατείας της Αλλαγής. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί και 100 οι τραυματίες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές από τη συγκεκριμένη πόλη.
«Υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές σε διάφορα σημεία της πόλης και πυροβολούσαν εναντίον μας. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να κρυφτεί και αρκετοί ποδοπατήθηκαν», ανέφερε ο Talal al-Hamadi, ένας διαδηλωτής.
Δείτε το video…
Χάος στην πόλη Ταΐζ
Στο βιομηχανικό κέντρο της πόλης Ταΐζ, ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν δύο διαδηλωτές και τραυμάτισαν τουλάχιστον δώδεκα με την Αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα. Αμέσως μετά τον θάνατο του δεύτερου ατόμου, το συγκεντρωμένο πλήθος κατευθύνθηκε με άγριες διαθέσεις προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου «εκτυλίχθησαν βίαιες συγκρούσεις, με τους αστυνομικούς να πυροβολούν και να βαράνε στο “ψαχνό”», επεσήμανε ο Ghazi al-Samai, ένας ακτιβιστής.

Σε αρκετά σημεία της πόλης οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διέλευση των τεθωρακισμένων οχημάτων της Αστυνομίας, ενώ, όπως ισχυρίζονται, κατέλαβαν τρία κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Πετρελαίου.
«Τα καταστήματα ήταν κλειστά και αρκετοί δρόμοι θύμιζαν πεδίο μάχης ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά σημάδια της καθημερινής ζωής της πόλης. Υπάρχουν μόνο διαδηλωτές και δυνάμεις Ασφαλείας», δήλωσε ο Wajdi Abdullah, κάτοικος της πόλης.
Μαζικές διαδηλώσεις με νεκρούς και σε άλλες πόλεις
Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν και στην παραθαλάσσια πόλη της Χουνταϊντά, στις οποίες σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι ο άτυχος άνδρας σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να εμποδίσει άνδρες της Αστυνομίας να κατευθυνθούν προς ένα σημείο της διαδήλωσης. Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά της Αστυνομίας στην πόλη Ντχαμάρ, 100 χλμ. νότια της Σαναά. «Όλα τα καταστήματα, εκτός από μερικά που πουλούν βασικά είδη διατροφής, είναι κλειστά. Κανείς δεν πρόκειται να δουλέψει», ξεκαθάρισε ο Ali Noaman, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 140 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και τρεις περίπου μήνες από την αρχή των διαδηλώσεων για την πτώση του καθεστώτος.
Δείτε το video…

