Στα δίχτυα της ισπανικής Αστυνομίας και του FBI έπεσαν 13 εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι ανήκαν στο πιο σημαντικό διεθνές δίκτυο πειρατικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών Ισπανών που το διεύθυναν, ενώ στο δίκτυο φέρεται να εμπλέκεται και ένα τέταρτο άτομο από τη Βενεζουέλα.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές «ζόμπι», όπως τους ονομάζουν, είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε περισσότερες από 190 χώρες. Βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των εγκληματιών που είχαν δημιουργήσει αυτό το δίκτυο και μπορούσαν να αποσπούν προσωπικά δεδομένα, κυρίως τραπεζικών λογαριασμών, από τους ιδιοκτήτες τους, ή ακόμα να στέλνουν spam και να επιτίθενται με ιούς εναντίον ιστότοπων.
Πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιδιωτών, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.
Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ειδικής ομάδας ηλεκτρονικών εγκλημάτων της ισπανικής πολιτοφυλακής, Χοσέ Αντόνιο Μπεροκάλ, πρόκειται για το πιο σημαντικό δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών «ζόμπι» που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του «εγκεφάλου» του δικτύου, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο στη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, η ισπανική πολιτοφυλακή βρήκε τις προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 800.000 χρηστών.
«Με αυτό το δίκτυο, και με βάση τον αριθμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν «μολυνθεί», θα μπορούσε να οργανωθεί μία σημαντική κυβερνοεπίθεση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Το δίκτυο, με την ονομασία «Mariposa» (πεταλούδα), εντοπίστηκε το Μάιο του 2009 από τους τεχνικούς της καναδικής επιχείρησης Defence Intelligence.

