Εκατό χρόνια μετά την Ρωσική Επανάσταση το ζήτημα της ταφής της σορού του ηγέτη της, Βλαντίμιρ Λένιν, εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στα ρωσικά Μέσα.

Εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας, απέρριψε την ιδέα μεταφοράς της σορού του Λένιν από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας. Είπε ακόμη, ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα η χώρα να απαλλαχθεί οριστικά από το σοβιετικό και κομμουνιστικό παρελθόν της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατανοούμε πως η παραμονή της σορού του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, δεν έχει να κάνει με τις ρωσικές χριστιανικές παραδόσεις. Αλλά δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα της μεταφοράς και της ταφής του πριν ξεριζωθεί το κομμουνιστικό και σοβιετικό παρελθόν στην μετασοβιετική εποχή μας δήλωσε ο παράγων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Alexander Shipkov στο πρακτορείο Interfax.

Ο Shipkov ανακοίνωσε επίσης «προσωρινό μορατόριουμ» για τα σύμβολα που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία. Και για την επιστροφή στα παραδοσιακά ονόματα των δρόμων και περιοχών της Ρωσίας. Κάτι που χαρακτήρισε αναγκαίο «για ιστορικούς λόγους και όχι πολιτικούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος Ivan Sukharev, είχε επαναφέρει το ζήτημα της απομάκρυνσης της σορού του Λένιν, από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και «να τεθεί έτσι τέλος στις συζητήσεις αν θα πρέπει επιτέλους να γίνει ταφή με τα ορθόδοξα δεδομένα του ηγέτη των Μπολσεβίκων».

Ο ηγέτης του ρωσικού ΚΚ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ καταθέτει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Λένιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσκόπηση που είχε γίνει από το κρατικό πρακτορείο VTSIOM τον Απρίλιο του 2016 είχε δείξει πως το 60% των Ρώσων ήταν υπέρ της ταφής του Λένιν. Ανάμεσά τους όμως, το 36% υποστήριξαν ότι αυτό δεν θα πρέπει ν αγίνει σύντομα,, ενώ το 24% πιστεύει πως θα πρέπει να περιμένουν να «φύγει όλη η γενιά που έζησε επί ΕΣΣΔ. Πάντως, το 32% είχε εκφρασθεί υπέρ της παραμονής του Λένιν στο Μαυσωλείο.

Άλλη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί από το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο «Levada», τον Απρίλιο του 2016 υποστήριζε ότι περί που οι μισοί από τους Ρώσους πολίτες που είχαν ερωτηθεί, υποστήριξαν ότι η κατάρρευση της Σοβιειτκής Ένωσης «ήταν κακό πράγμα» και ότι θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί το σοσιαλιστικό σύστημα.

Τον Απρίλιο 2005, ο πρόεδρος Πούτιν είχε αποκαλέσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του περασμένου αιώνα», μιλώντας στο Ρωσικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης έχει αποκρούσει τις καταγγελίες – κυρίως από δυτικά Μέσα- ότι σχεδιάζει την επιστροφή σε σοβιετικού είδους διακυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης