Την αφαίρεση του πεντάκτινου κόκκινου αστεριού από το εθνόσημο της χώρας, αποφάσισε το  υπουργικό συμβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το πεντάκτινο αστέρι βρίσκεται στο εθνόσημο της σημερινής χώρας από το 1946 και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε την αφαίρεσή του, με την αιτιολογία ότι η ύπαρξή του αποτελεί «κατάλοιπο μίας ξεπερασμένης ιδεολογίας».

Από τις χώρες του αποκαλούμενου πρώην Ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης, μόνον η ΠΓΔΜ και η Λευκορωσία έχουν ακόμη το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι στο εθνόσημό τους.

Από το 1991, οπότε η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητο κράτος, υπήρξαν αρκετές πρωτοβουλίες για την μετατροπή του εθνόσημου της χώρας, ωστόσο, καμία από αυτές δεν ευοδώθηκε -για διάφορους λόγους.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την αφαίρεση του κόκκινου αστεριού πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, με πλειοψηφία 2/3. Ωστόσο, δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης