Λίγα ονόματα στον χώρο της μόδας φέρουν το πρεστίζ που φέρει το όνομα Paco Rabanne. Ο Ισπανός σχεδιαστής που γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934, στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας, κατόρθωσε να επαναπροσδιορίσει τη γυναικεία ένδυση τη δεκαετία του 1960, να αναρριχηθεί στη γκλαμουράτη και αδυσώπητη αυτή «σκηνή» και να γίνει μια από τις επικρατέστερες φιγούρες της γαλλικής, αλλά και παγκόσμιας πασαρέλας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Φεβρουαρίου, ο Ισπανός οραματιστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Την τελευταία του πνοή την άφησε στη Γαλλία, στη Βρετάνη. Το δυσάρεστο γεγονός ανακοίνωσε ο καταλανικός όμιλος Puig, στον οποίο ανήκει η μάρκα που φέρει το όνομά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βαθιά θλίψη, ο Puig ανακοινώνει τον θάνατο του Paco Rabanne», ανέφερε το δελτίο Τύπου. Ο σχεδιαστής πέθανε στο χωριό Πορτσάλ όπου κατοικούσε, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μύθος, το έργο του και… οι παραξενιές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου, ο Paco Rabanne (κατά κόσμον Francisco Rabaneda Cuervo) και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν στη Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga, ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης, όσο και των κοσμημάτων.

Την ίδια δεκαετία, ο Rabanne, από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ, συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία «Μπαρμπαρέλα». Κατά τη δεκαετία του 1970, ο Rabanne ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μοντέλα αφροαμερικανικής καταγωγής, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή.

Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble, στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας, ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του.

Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Rabanne έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες. Το 1968 ξεκίνησε να συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Puig, πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Ο Paco Rabanne ήταν επίσης γνωστός για τις εκκεντρικές του δηλώσεις στην τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, είχε ισχυριστεί ότι είχε ζήσει πολλές ζωές (συμπεριλαμβανομένης αυτής μιας πόρνης στην εποχή του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας), ότι γνώρισε τον Ιησού σε μια προηγούμενη ζωή, ότι είχε δει τον Θεό τρεις φορές, ότι τον επισκέφτηκαν εξωγήινοι, ότι είχε δολοφονήσει τον Τουταγχαμών και ότι ήταν 75.000 ετών.

Το 1999, ανακοίνωσε ότι, σε ηλικία 17 ετών, είχε δει οράματα με Παριζιάνους να φλέγονται και να πέφτουν στον Σηκουάνα και ότι αφού μελέτησε άλλες αντίστοιχες προφητείες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαστημικός σταθμός Mir επρόκειτο να συντριβεί στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου της 11ης Αυγούστου 1999 και τα συντρίμμια του θα προκαλούσαν χιλιάδες θανάτους στο Παρίσι και στην περιοχή Gers. Στις 10 Μαΐου 1999, δεσμεύτηκε δημόσια να μην κάνει άλλες προβλέψεις εάν ο Mir δεν πέσει στο Παρίσι. Ωστόσο, αργότερα ισχυρίστηκε ότι είδε ένα όραμα με την Παναγία, που του είπε να συνεχίσει τις προβλέψεις.

Παρότι τα οράματά του δεν βγήκαν ποτέ αληθινά και αμαύρωσαν τη φήμη του, εκείνος συνέχισε να εμφανίζεται τακτικά σε συγκεκριμένα Μέσα, ασχολούμενος περισσότερο με το θέμα των λεγόμενων παραφυσικών εμπειριών του, παρά με την υψηλή ραπτική.

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της καριέρας του

  • 1964 Παρουσίαση της πρώτης του συλλογής, «Δώδεκα πειραματικά φορέματα». Συγκλονίζει, ιδιαίτερα τον αμερικανικό Τύπο, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αφροαμερικανικής καταγωγής.
  • 1966 Κυκλοφορεί τη συλλογή υψηλής ραπτικής «Δώδεκα εισαγόμενα φορέματα».
  • 1969 Κυκλοφορεί το επιτυχημένο άρωμα «Calandre».
  • 1978 Συστήνει στην αγορά τα χάρτινα φορέματα.
  • 1986 Ο ισπανικός όμιλος Puig εξαγοράζει τον οίκο μόδας Paco Rabanne.
  • 1999 Η εσφαλμένη πρόβλεψη της συντριβής του σταθμού Mir στο Παρίσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης