Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα περιθώρια που έχει για να αποθηκεύει αργό και άλλα καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά από την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Η διαθέσιμη χωρητικότητα στην πλευρά του πετρελαίου έχει σχεδόν εξαντληθεί στα τερματικά μας» δήλωσε στο Bloomberg ο Gerard Paulides, chief financial officer της Royal Vopak NV με έδρα το Ρότερνταμ. «Για τη Vopak, η διαθέσιμη χωρητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν βρίσκεται σε συντήρηση έχει σχεδόν εξαντληθεί και από όσα ακούω αλλού στον κόσμο δεν είμαστε οι μόνοι» σημείωσε ο ίδιος στο πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία προσπαθεί να ολοκληρώσει το συντομότερο τις εργασίες συντήρησης για να απελευθερώσει επιπλέον χώρο. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε πάγωμα των παγκόσμιων συστημάτων μεταφορών και τις οικονομίες.

Με τους παραγωγούς να έχουν αποτύχει να επιβραδύνουν την παραγωγή με τον ίδιο ρυθμό, γρήγορα διαμορφώθηκαν συνθήκες ακραίας υπερπροσφοράς στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Από την Ινδονησία μέχρι το Μεξικό, εταιρείες αναζητούν χώρους για να αποθηκεύσουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα, συχνά αποθηκεύοντας ακόμα και σε τάνκερ τις ποσότητες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν αλλού, αναφέρει το πρακτορείο. Μάλιστα σημειώνει ότι στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν πλοία σε ακινησία με αποθηκευμένα καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κάτι στην αγορά» αναφέρει η Krien van Beek, broker στην RVB Tank Storage Solutions, μιλώντας στο Bloomberg.

Εταιρείες που έχουν δικές τους δεξαμενές ενδεχομένως να μην τις έχουν γεμίσει, αλλά πλέον υπάρχουν ελάχιστες για να μισθώσουν τρίτα μέρη, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης