Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Ειδικότερα, σε σημερινή της έκθεση που επικαλείται το Bloomberg, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2023, ενώ στην προηγούμενη τους πρόβλεψη οι αναλυτές της Deutsche έβλεπαν συρρίκνωση 0,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία μάλιστα, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις αποστολές ενέργειας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκτιμάται ότι θα μειωθεί έως και κατά 4%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί μεν από 8,2% φέτος, αλλά θα συνεχίσει να κυμαίνεται στην περιοχή του 6,2% μεσοσταθμικά το 2023, καθώς οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η στενότητα στις αγορές εργασίας και το αδύναμο ευρώ αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών.

Τέλος, η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αυξήσει τα επιτόκια της στο 2,5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης