Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία το τρέχον έτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, ως απόρροια της εκτόξευσης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε τμήματα της ηπείρου, λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Το ΔΝΤ αναμένει, πλέον, ότι η ασιατική οικονομία θα «τρέξει» με 6,5% το 2021, ήτοι με πιο αργό ρυθμό από το 7,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή», ανέφερε το Ταμείο στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού.

Όπως αναφέρει, οι ασιατικές χώρες περιόρισαν με σχετική επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού πέρυσι, αλλά φέτος ορισμένες -συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ- χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν νέα κύματα κρουσμάτων, καθώς ο εμβολιασμός ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού οδήγησε σε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, τα οποία έπληξαν τον κλάδο των υπηρεσιών και οδήγησαν ορισμένα εργοστάσια σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους. Αυτό επιδείνωσε τις οικονομικές προοπτικές για την Ασία, παρότι η ζήτηση για εξαγωγές προϊόντων παρέμεινε ισχυρή, προσθέτει το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις χώρες της περιοχής, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες υπέστησαν τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προοπτικών τους, από το Ταμείο.

Η Μιανμάρ, όπου τον Φεβρουάριο διαπράχθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα, αναμένεται να δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 17,9% φέτος – ποσοστό αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου.

Για τις Φιλιππίνες, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,2%, ενώ για τη Μαλαισία εκτιμάται επέκταση 3,5%, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή του.

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις τους για αρκετές προηγμένες οικονομίες της Ασίας. Συγκεκριμένα, «βλέπει» ανάπτυξη 6,4% το 2021 για το Χονγκ Κονγκ, από 4,3% προηγουμένως, ενώ η Σιγκαπούρη εκτιμά ότι θα «τρέξει» με ρυθμό έως και 6%, από 5,2% που ανέμενε τον Απρίλιο.

Παραμένει η περιοχή με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως

Παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης το τρέχον έτος, η Ασία παραμένει η περιοχή του πλανήτη που θα σημειώσει την υψηλότερη επέκταση φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα οδηγήσουν Κίνα και Ινδία, σύμφωνα με το Ταμείο, που εκτιμά ότι η Κίνα θα σημειώσει επέκταση 8% φέτος και η Ινδία 9,5% στο δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάρτιο.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι παράγοντες, όπως νέες εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να απειλήσουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

«Οι προβλέψεις υπόκεινται σε αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω της πιθανής εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, των εκτιμήσεων για διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και για τον πληθωρισμό, αλλά και μεταβολών στις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως», αναφέρει το Ταμείο.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε, επίσης, για τον κίνδυνο «άκαιρης ομαλοποίησης της πολιτικής ή παρερμηνεία των πολιτικών επικοινωνίας» στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντικές εκροές κεφαλαίων από την Ασία, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού για την αναδυόμενες αγορές της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης