Η μήνυση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ προκάλεσε την απόσυρση εκ μέρους των επενδυτών του ποσού των 790 εκατομμυρίων δολαρίων από το ανταλλακτήριο Binance και τη θυγατρική του στις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία δεδομένων Nansen.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Binance σημείωσε καθαρές εκροές 778,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε crypto tokens στο Ethereum blockchain, με τη θυγατρική της στις ΗΠΑ να καταγράφει καθαρές εκροές 13 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι αρχικά κατατέθηκε μήνυση από την SEC κατά της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, και του ιδρυτή της Changpeng Zhao.

Ακολούθως, κατατέθηκε μήνυση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εναντίον του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, της Coinbase, γιατί λειτουργεί παράνομα χωρίς να έχει εγγραφεί στο μητρώο της ρυθμιστικής Αρχής.

Και οι δύο υποθέσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας του προέδρου της SEC, Γκάρι Γκένσλερ να εντάξει στην δικαιοδοσία της Επιτροπής τα κρυπτονομίσματα και να προσφέρει καλύτερη προστασία στους επενδυτές που συναλλάσσονται με ψηφιακά νομίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στη μήνυση εναντίον της Binance και του διευθύνοντος συμβούλου της τονίζεται ότι αυτό γίνεται λόγω του «ιστού εξαπάτησης» που έχει στηθεί για να παρακάμψουν τους νόμους των ΗΠΑ.

Τα αδικήματα

Στη μήνυση η Binance κατηγορείται για 13 αδικήματα σχετικά με τεχνητή διόγκωση του όγκου των συναλλαγών της, την παράνομη εκτροπή κεφαλαίων πελατών, ότι απέτυχε να ελέγξει τους πελάτες στις ΗΠΑ και ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με τους ελέγχους εποπτείας της αγοράς.

Η μήνυση σηματοδοτεί την σημαντικότερη ενέργεια κατά μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων από την SEC στην προσπάθεια ελέγχου της αγοράς φέτος.

Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, η Binance είπε ότι συνεργάζεται με την SEC στο πλαίσιο των ερευνών και ότι «εργάστηκε σκληρά για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους», συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας επίτευξης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων. «Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε την πλατφόρμα μας σθεναρά», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

Το Bitcoin παρέμεινε σταθερό μετά την πτώση άνω του 5% χθες, τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τις 19 Απριλίου. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο ήταν τελευταία στα 25.723 δολάρια, σταθερό μεν σήμερα, αλλά σταθεροποιήθηκε κοντά σε χαμηλά άνω των δύο μηνών. «Είναι ένα ακόμη πλήγμα για τη βιομηχανία και τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου», δήλωσε ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής αγοράς στην IG Markets, αναφερόμενος στη μήνυση της SEC.

Το κρυπτονόμισμα BNB της Binance, το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, υποχώρησε 0,3% σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών στα 277 δολάρια, μετά από βουτιά 9,2% τη Δευτέρα, τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Νοέμβριο.

Η μήνυση της SEC είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά νομικών πονοκεφάλων για την Binance. Η εταιρεία δέχθηκε επίσης μήνυση και από την αμερικανική Commodity Futures Trading Commission (CFTC) τον Μάρτιο για τη λειτουργία «παράνομου» ανταλλακτηρίου και «ψευδούς» προγράμματος συμμόρφωσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης