Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει πιο αργά από ό,τι αρχικά αναμενόταν, εν μέρει εξαιτίας των επίμονων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά η ΕΚΤ δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά αποσύροντας γρήγορα το πρόγραμμα στήριξης, όπως τόνισε σήμερα δύο στελέχη της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε άνω του 4% τον προηγούμενο μήνα, υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%, εξαιτίας των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στη βιομηχανική εφοδιαστική αλυσίδα που τώρα αποδεικνύονται μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι θεωρούνταν πριν από λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Olli Rehn, και ο Λιθουανός Gediminas Simkus, και οι δύο τόνισαν πως αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο.

Διατήρησαν ωστόσο την άποψη της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή, επομένως απέσυραν τις προτάσεις για σύσφιξη της πολιτικής.

“Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι ακόμη κυρίως παροδικός, παρόλο που ορισμένες από τις συνιστώσες του είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως”, ανέφερε ο Rehn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προβλήματα εφοδιασμού είναι ένας από τους παράγοντες που αποδεικνύεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, και ο Rehn υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι απίθανο να νιώσει μεγάλη ελάφρθνση μέχρι το τέλος του 2022, το οποίο θα επηρεάσει επίσης την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ο Simkus επίσης αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός αλλά προέβλεψε πτώση, έστω και κάπως πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί από την ΕΚΤ.

“Ακόμη και αν έχουμε μια ορισμένη αύξηση ή ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, θα επιστρέψουμε σε χαμηλότερα του στόχου επίπεδα το 2023”, ανέφερε σε συνέδριο στη Λιθουανία.

Η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω του 2% το 2022, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα και την Κομισιόν, έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η αύξηση των τιμών δεν θα επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ μέχρι και ένα χρόνο αργότερα.

“Αυτό αφήνει την ΕΚΤ στη δύσκολη κατάσταση του να διαχειριστεί μια κρίση στην προσφορά, σχεδιάζοντας παράλληλα μια “σταδιακή, ήπια” μείωση του προγράμματος στήριξης, πρόσθεσε ο Rehn.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης