Ακόμα και γιγαντιαίες εταιρείες, όπως είναι η Amazon, δεν κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα στις πωλήσεις τροφίμων μέσω διαδικτύου. Στη Γερμανία οι πελάτες μένουν πιστοί στα σουπερμάρκετ. Για πόσο όμως;

Οι μισοί υπολογιστές στη Γερμανία πωλούνται μέσω διαδικτύου αλλά και γενικότερα το ένα τρίτo των ηλεκτρονικών συσκευών και σχεδόν το ένα τέταρτο των ρούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως ένας τομέας στον οποίο οι Γερμανοί καταναλωτές παραμένουν «πιστοί στην παράδοση» και αυτός είναι η αγορά τροφίμων, αλλά όχι μόνον. Ακόμη, οδοντόκρεμες και απορρυπαντικά τα αγοράζουν κυρίως στα καταστήματα καλλυντικών.

Μέχρι πριν από δυο χρόνια η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική, όταν στις αρχές Μαΐου του 2017, η Amazon ξεκίνησε να πουλάει τρόφιμα. Πολλοί τότε υπέθεσαν ότι θα γινόταν μια μικρή επανάσταση στον τρόπο που θα διεξαγόταν πλέον το εμπόριο τροφίμων στη Γερμανία.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen, η οποία ειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς καταναλωτών. Το αποτέλεσμα των ερευνών της ήταν ότι «στα τρόφιμα οι Γερμανοί μένουν πιστοί στα καταστήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες αλυσίδες δηλώνουν έτοιμες για παν ενδεχόμενο…

Οι διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων έχουν μείνει στάσιμες εδώ και πέντε χρόνια. Μόνο ένα στα έξι νοικοκυριά που και που αγοράζει μέσω ίντερνετ προϊόντα της καθημερινότητας.

Αντιθέτως οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το ίντερνετ κυρίως για αγορά επίπλων ή βιβλίων.

Ένας ακόμα λόγος που οι Γερμανοί προτιμούν να ψωνίζουν από τα μαγαζιά είναι ότι υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο καταστημάτων.

Δυο και τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με τη Γαλλία ή τη Μεγάλη Βρετανία. Μια πρακτική πάντως που συνηθίζεται περισσότερο είναι οι πελάτες να παραγγέλνουν διαδικτυακά προϊόντα και να τα παραλαμβάνουν από τα υποκαταστήματα των εταιρειών.

Παραδοσιακά μεγάλα discounter, όπως είναι το Lidl και το Aldi, αποφεύγουν μέχρι σήμερα να επενδύσουν στις διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων και για το ερχόμενο διάστημα δεν αναμένεται κάποια διαφορετική εξέλιξη.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως μπορεί στη Γερμανία να παρατηρείται μια καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα  όμως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων αργά ή γρήγορα θα καθιερωθούν. Τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο σήμερα.

Ο επικεφαλής του Rewe Λιονέλ Σουκ, δηλώνει μάλιστα ότι ο όμιλος στον οποίο εργάζεται είναι ήδη προετοιμασμένος για αυτή την εξέλιξη και δηλώνει πως “εάν η κατάσταση εξελιχθεί πιο γρήγορα εμείς είμαστε ήδη προετοιμασμένοι”.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης