Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ότι διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ασκεί έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Gazprom PJSC ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz και στην Πολωνική PGNiG λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου.

Για εβδομάδες, η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάσσει πληρωμές από «μη φιλικούς» αγοραστές στο ρωσικό νόμισμα, και το μπλοκ να λέει ότι η ζήτηση αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων.

Η Πολωνία έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα παιχνίδι νεύρων με τη Δύση, οι ροές φαίνεται ότι σταμάτησαν προσωρινά, ωστόσο οι στρόφιγγες δείχνουν ανοικτές και πάλι.

Μιλώντας στο Reuters, o  Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz, είπε ότι οι ρωσικές προμήθειες  συνεχίζονται προς το παρόν.

Παράλληλα, ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η προμήθεια προς την Πολωνία μειώθηκε νωρίς το πρωί και έκτοτε έχει επανέλθει. Ουδείς ωστόσο, γνωρίζει για πόσο.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο,  δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης