ΗΠΑ: Πάνω από 2 τρισ. δολάρια το σχέδιο Μπάιντεν για επενδύσεις σε έργα υποδομών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 13:37
ΗΠΑ: Πάνω από 2 τρισ. δολάρια το σχέδιο Μπάιντεν για επενδύσεις σε έργα υποδομών

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες του «Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ», ένα γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις σε έργα υποδομών που θέλει να δρομολογήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει το σχέδιό του σε ομιλία αργότερα σήμερα στο Πίτσμπουργκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα (book income).

«Όπως προηγούμενα μεγάλα έργα στην ιστορία μας, το σχέδιο του προέδρου θα ενώσει και θα κινητοποιήσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και τις φιλοδοξίες μιας αυταρχικής Κίνας» αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προβλέπει $620 δισ. για τις μεταφορές και $650 δισ. για πρωτοβουλίες που συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο σπίτι, όπως το καθαρό νερό και οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.

Προβλέπει επίσης $580 δισ. για την ενίσχυση του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου – με περίπου $180 δισ. να κατευθύνονται σε αυτό που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης εκτός του αμυντικού τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Προβλέπει επίσης $400 δισ. για τη βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Το νέο σχέδιο αναμένεται πάντως να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, που διαχρονικά είναι αντίθετοι σε αυξήσεις φόρων, ενώ δεν αποκλείεται να δοκιμάσει και τη συνοχή των Δημοκρατικών δεδομένου του εύρους των μέτρων που περιλαμβάνει, σχολιάζει το Bloomberg.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 13:44