Η Ιταλία δεν θα προωθήσει τα διορθωτικά μέτρα, που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μείωση του ελλείμματός της φέτος, αλλά ούτε και προτίθεται να το αφήσει να αυξηθεί. Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, προειδοποίησε για υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, αλλά και για αναθεώρηση προς τα επάνω του στόχου του ελλείμματος για το 2019.

Όπως είπε τα πρόσθετα μέτρα δεν είναι δυνατόν να ληφθούν, καθώς η ιταλική οικονομία δέχεται πιέσεις από το αρνητικό διεθνές περιβάλλον και ειδικά τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εκτίμηση για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% φέτος, θα πρέπει να αναθεωρηθούν πιθανότατα προς τα κάτω» είπε, ενώ επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα θα ζητήσει άδεια από την Κομισιόν για αύξηση δαπανών με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ιταλία να μειώσει το έλλειμά της κατά επιπλέον 0,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2018 και πριν από λίγο καιρό ο Τρία είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να λάβει μέτρα για την επίτευξη του στόχου, εάν χρειαστεί.

Τώρα αλλάζει στάση. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα φέτος» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα παραμένει υπό ελεγχο. Όσον αφορά στο στόχο για περιορισμό του ελλείμματος στο 0,8% το 2019 από 1,6% φέτος, σημείωσε πως είναι «υπερβολικά δραστικάς» και θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιταλία είναι εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του προστατευτισμού, άμεσα και έμμεσα και για αυτό δεν μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα» εξήγησε. Απέρριψε πάντως και τα αιτήματα βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων για μεγάλη αύξηση δαπανών και υψηλότερα ελλείμματα, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο «θα εκθέσει την οικονομία σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δεν μπορούμε να αντέξουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης