Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινείται το αμερικανικό αργό, που υποχωρεί κάτω από το όριο των 65 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η αγορά αναμένει ενδείξεις περαιτέρω ανάκαμψης της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, το West Texas Intermediate σημειώνει απώλειες άνω του 1% την Τρίτη, με την τιμή του να υποχωρεί στα 64,68 δολάρια το βαρέλι, μετά το ράλι που έχει οδηγήσει σε κέρδη περίπου 30% από την αρχή του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, μάλιστα, το πλησιέστερο συμβόλαιο για το WTI έχει περιέλθει σε contango, ένα φαινόμενο όπου οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των υποκείμενων τιμών, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά, αν και η υπόλοιπη καμπύλη παραμένει σε ανοδική τάση.

Παρότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, άλλες περιοχές -και κυρίως η Ευρώπη- υστερούν. Η κατανάλωση καυσίμων στην Ινδία και στις ΗΠΑ αυξάνεται, ενώ αντίθετα η Ιταλία επαναφέρει τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το πετρέλαιο έλαβε ώθηση από τις περικοπές στην παραγωγή που έχουν αποφασίσει ο OPEC και οι σύμμαχοί του και τις αυξανόμενες προσδοκίες για ανάκαμψη του κλάδου ταξιδίων το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο εγείρονται κάποια μεικτά σημάδια, καθώς το ιρανικό πετρέλαιο κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του κορωνοϊού δεν εξελίσσονται με την ίδια ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αγορά σήμερα αναζητά άμεσα απτές ενδείξεις για να εξηγήσει την αδυναμία front-end», δηλαδή το φαινόμενο του contango, αναφέρει ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB AB. «Στο παρασκήνιο όμως, τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να εξελίσσονται και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αλλά και η ζήτηση στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακάμπτουν» προσθέτει.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον πιο αργό ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ταυτόχρονα, οι λιανικές πωλήσεις βενζίνης αυξήθηκαν και διαμορφώνονται μόλις 1% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την GasBuddy.

Αυτά είναι καλά νέα για έναν κλάδο που βασίζεται στην καλοκαιρινή περίοδο για να αυξήσει τα κέρδη του.

Σε αντίθεση με το WTI, για το Brent η τιμή του πιο πρόσφατου συμβολαίου παραμένει υψηλότερο κατά 54 σεντς το βαρέλι των μελλοντικών συμβολαίων, που αποτελεί ανοδικό μοτίβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης