Πτωτικά έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη που επέφερε το χθεσινό άλμα του μετάλλου πάνω από το όριο των 1.500 δολαρίων εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα και τις μειώσεις επιτοκίων από διάφορες κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, σήμερα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο, οι οποίες ενισχύθηκαν απροσδόκητα κατά 3,3% σε ετήσια βάση, καθώς και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να ορίσει το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο 7,0039 ανά δολάριο, το οποίο είναι το ασθενέστερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τις 21 Απρίλιου 2018 ωστόσο είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν, άμβλυναν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τα ασφαλή “καταφύγια”, όπως ο χρυσός, οδηγώντας χαμηλότερα την τιμή του κίτρινου μετάλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου στο Comex υποχώρησε κατά 10,10 δολάρια ή 0,7% στα 1.509,50 δολάρια η ουγγιά, κάτω από το υψηλό έξι και πλέον ετών που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, ο χρυσός συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, κερδίζοντας πάνω από 16%, ενώ έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 100 δολάρια μόνο την τελευταία εβδομάδα λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η τιμή του παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων θεωρείται ως ένδειξη ότι η τάση παραμένει ανοδική για πολύτιμα μέταλλα, καθώς δεν έχουν εξαλειφθεί οι φόβοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη πορεία με τον χρυσό κατέγραψε και το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να υποχωρεί κατά 26 σεντς ή 1,5% και να κλείνει στα 16,936 δολάρια η ουγγιά, μετά το υψηλό ενός και πλέον έτους που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Απώλειες έγραψε και η Πλατίνα, με το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου να χάνει 3,50 δολάρια ή 0,4% και να τερματίζει στα 865,50 δολάρια η ουγγιά.

Αντίθετα, ανοδικά έκλεισε το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για τον χαλκό, το οποίο ενισχύθηκε κατά 1,4% ή 3,65 σεντς και έκλεισε τη συνεδρίαση στα 2,6075 δολάρια η λίβρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης