Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε πίστωση 320 εκατομμυρίων στη Βολιβία για να τη βοηθήσει να καλύψει έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ και αυτό ενέκρινε δάνειο 320 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό και επίσης σε όλα όσα αφορούν τον κορωνοϊό. Δεν τέθηκε κανένα προαπαιτούμενο», είπε χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, ο Χοσέ Λουίς Παράδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία της COVID-19 θα έχει σοβαρές συνέπειες στη Βολιβία. Η επείγουσα βοήθεια του ΔΝΤ θα συμβάλλει να χρηματοδοτηθούν υγειονομικές δαπάνες και έκτακτα μέτρα αρωγής» ώστε να καλυφθούν «οι ανάγκες της χώρας», ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε ζητήσει ποτέ δανεισμό από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όσο πρόεδρος ήταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες (2006-2019), ο οποίος απέρριπτε το ενδεχόμενο για ιδεολογικούς λόγους.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντέδρασε έντονα μέσω Twitter. «Αφήσαμε μια Βολιβία σταθερή, με οικονομική ανάπτυξη, που δεν είχε δανειστεί ούτε δολάριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αλλά «τώρα, η de facto κυβέρνηση στράφηκε στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο με όρο να θέσει σε εφαρμογή την ευελιξία στην εργασία, να μειώσει το κράτος, να ιδιωτικοποιήσει (δημόσιες) υπηρεσίες», στηλίτευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Βολιβία, όπου καταγράφονταν μέχρι χθες σχεδόν 500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 30 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επιβάλλει μέτρα περιορισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης