Μία λύση σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «πολύ κοντά» και, εάν κανείς το επιθυμεί, το θέμα μπορεί να κλείσει «ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε το μεσημέρι στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Βουλής στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «βλέπει» περισσότερη ανάγκη συζήτησης ως προς το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής συνεδρίασε σήμερα ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου, σε αυτή την πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία τους, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το διάστημα 2021-2027 στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, όπως επίσης και τη συγκέντρωση χρημάτων στην κεφαλαιαγορά για τη χρηματοδότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Αυστριακός καγκελάριος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής μία ελαφρά αλλαγή στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

«Ο όγκος θα γίνει μικρότερος» σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «θετικό για μία χώρα καθαρά συνεισφέρουσα», όπως είναι η Αυστρία, και ότι ο ίδιος είναι «χαρούμενος που υπάρχει κίνηση προς την κατεύθυνσή μας» και που οι διαπραγματεύσεις είχαν αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κουρτς αντιλαμβάνεται μεγαλύτερη ανάγκη για συζήτηση γύρω από το αναπτυξιακό Ταμείο, όπου υπάρχουν, όπως παρατήρησε, «μεγάλες διαφορές απόψεων» σχετικά με τη διάθεση της βοήθειας -με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων- και σχετικά με τα κριτήρια της διάθεσης, όπως η κάμψη της οικονομικής παραγωγής ή η αύξηση της ανεργίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος -το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους-, διακηρύσσοντας επανειλημμένα την απορριπτική στάση του, εμφανίζεται επικεφαλής μιας ομάδας τεσσάρων χωρών, των αυτοαποκαλούμενων «οικονόμων», οι οποίες έχουν καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- και οι οποίες κρατούν μία ιδιαίτερα περιοριστική όσο και σκληρή στάση.

Και αυτό τόσο στο θέμα του επόμενου επταετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, όσο και τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Σχέδιο της Επιτροπής, αντιπροτείνοντας οι «τέσσερις» την παροχή στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία μόνο επιστρεπτέων δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

«Προτείνουμε ένα προσωρινό ταμείο έκτακτης αρωγής για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα, αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι στα εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση (αμοιβαιοποίηση) χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ» διαμηνύουν οι «τέσσερις» στην «Αντιπρότασή» τους, που είχε παρουσιαστεί επίσημα στη Βιέννη.

Η αρνητική αυτή στάση είχε επαναληφθεί από τη Βιέννη στις εβδομάδες που ακολούθησαν, με την επισήμανση πως «η Αυστρία δεν πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης» και ζητώντας ταυτόχρονα επαναδιαπραγματεύσεις τόσο όσον αφορά το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο και την αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης αποσκοπεί στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα -σηματοδοτώντας μία «ιστορική στιγμή» με τον δανεισμό από την Επιτροπή και την κοινή ευθύνη των μελών- θα επιτρέψει μια πραγματική κοινή στρατηγική οικονομική πολιτική, και αυτό προκειμένου η ΕΕ «να επιβιώσει πραγματικά» απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ από το βιεννέζικο Ινστιτούτο Επιστημών του Ανθρώπου.

«Θα διακινδυνεύσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς να τορπιλίσει αυτή την ιστορική στιγμή στην ΕΕ, είναι ο ίδιος πραγματικά Ευρωπαίος, όπως ήταν ο κομματικός του φίλος Άλοϊς Μοκ (σ.σ. ο εκλιπών πρώην αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών) ή όπως είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φραντς Βρανίτσκι (σ.σ. ο πρώην επί 11 χρόνια ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας μεταξύ 1986 και 1997) οι οποίοι μαζί -παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές- είχαν οδηγήσει την Αυστρία στην ΕΕ πριν από 25 χρόνια;» είχε διερωτηθεί πρόσφατα ο Χανς Ράουσερ, ο κορυφαίος Αυστριακός αρθρογράφος και αναπληρωτής αρχισυντάκτης της έγκυρης εφημερίδας Der Standard.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει εντυπωσιάσει έως τώρα «με μία δεξιά λαϊκίστικη κριτική απέναντι στην ΕΕ», χρησιμοποιώντας τη ρητορική των αντιπάλων της Ένωσης, όπως «εξάρτηση από τις Βρυξέλλες», «ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας», «ανάγκη συρρίκνωσης της Επιτροπής» ή «μανία των ρυθμίσεων».

Ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών και πρώην γραμματέας του ιστορικού (επί 13 χρόνια επικεφαλής αυτοδύναμων κυβερνήσεων) καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο Τόμας Νοβότνι, επικρίνει μάλιστα τον Σεμπάστιαν Κουρτς ότι οδηγεί την Αυστρία στο «εθνικο-λαϊκιστικό περιθώριο της Ευρώπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης