Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ.ευρω.
Επιτυχημένη, αν και πολύ διστακτική η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές μετά το τέλος της περιόδου των μνημονίων
Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνοιξε γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, όπως αναμενόταν ευρέως, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά από το άνοιγμα του βιβλίου, στις 12:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ στις 14:00 και μετά το κλείσιμο βιβλίου στην Ευρώπη, έφτασαν να ξεπερνούν τα 8,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 505 εκατ. ευρώ των αναδόχων – Joint Lead Managers), με την απόδοση του πενταετούς ομολόγου να τοποθετείται στο 3,6%-3,7%.

Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να επιλέξει να αντλήσει περισσότερα σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η έκδοση πήγε πολύ καλά, πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών για τους επενδυτές των ΗΠΑ αναμένεται να κλείσει γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας, 08:00 Νέα Υόρκης, με το ενδεχόμενο ωστόσο της παράτασης να είναι ανοιχτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.
Τον Φεβρουάριο του 2018 η χώρα είχε επιχειρήσει έξοδο στις αγορές αλλά με επταετές κι όχι πενταετές ομόλογο
Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να επιλέξει να αντλήσει περισσότερα σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η έκδοση πάει πολύ καλά, πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% σήμερα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι : BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

«Έχει λογική (μια έκδοση) δεδομένης της πρόσφατης μείωσης της γενικότερης μεταβλητότητας της αγοράς», ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της Merian Global Investors, Nicholas Wall.
Θεωρείται βέβαιη μια νέα έκδοση ομολόγου, ενδεχομένως και δεκαετούς, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2019, που αγγίζουν τα επτά δισ. ευρώ
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν ομολογιούχους ή για να επαναγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ ή ακόμη και ως collateral για να δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.

Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής των πιστωτών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδος της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.

«Δεν είναι άσχημη στιγμή να τεστάρουμε τις αγορές με μια μικρή έκδοση.
Θεωρώ ότι μια απόδοση της τάξης του 3,5% ή και υψηλότερα θα μπορούσε να προσελκύσει επαρκή ζήτηση ώστε το deal να αποδειχθεί επιτυχημένο», αναφέρει ο Δημήτρης Δαλίπης της Alpha Trust Mutual Fund Management στο Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης