Λαγκάρντ: Το έκτακτο QE θα παραμείνει ο βασικός μοχλός δημοσιονομικής τόνωσης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, 16:08
Λαγκάρντ: Το έκτακτο QE θα παραμείνει ο βασικός μοχλός δημοσιονομικής τόνωσης

Το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Παρότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας και οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας «είναι επομένως πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής μας».

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 διεύρυνε τα κέρδη του μετά το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων επέκτειναν την πτώση του, σηματοδοτώντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή καταγράφουν ραγδαία αύξηση αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού και ορισμένες να προχωρήσεις σε νέα lockdown.

Εν τω μεταξύ, η ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες άνοιξε τον δρόμο στην πιθανότητα διπλής ύφεσης, και η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η μελλοντική ανάπτυξη πιθανότατα θα είναι ασταθής.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως ότι θα προχωρήσει σε αύξηση και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ελέω της πανδημίας, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, ενώ πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα προχωρήσει επίσης σε αλλαγές και στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Η Λαγκάρντ εξάλλου τόνισε ότι η διάρκεια της πολιτικής στήριξης θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

«Παρότι τα τελευταία νέα σχετικά για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί ακόμη να βρεθούμε αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάρσεων της πανδημίας και ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία", ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. "Η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά περισσότερο ασταθής, και θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, 16:08