“Μπλόκο” στη χρήση της ονομασίας “φέτα” για τυριά που διατίθεται στην αγορά της Αυστραλίας βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της νέα εμπορικής συμφωνίας (FTA) που διαπραγματεύεται με την Καμπέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια λίστα προϊόντων που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham, η ΕΕ ζητά στη νέα εμπορική συμφωνία να προστατεύεται μια σειρά προϊόντων “γεωγραφικής ένδειξης”, στα οποία περιλαμβάνονται μπύρες, οινοπνευματώδη ποτά, τυριά, μεταξύ αυτών και η “φέτα, και κρέατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα, όπως αναφέρει ο Guardian, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Αυστραλούς παραγωγούς τυριού, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν όρους όπως “φέτα” και “γκοργκοντζόλα” για τα προϊόντα τους.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου δήλωσε, πάντως, διατεθειμένος να δώσει “σκληρή μάχη” καθώς οι δύο πλευρές πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην επίτευξη μιας συμφωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωσή της θα προσφέρει πρόσβαση στους Αυστραλούς παραγωγούς σε μια αγορά 500 εκατ. Καταναλωτών.

«Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Birmingham στο ABC την Τρίτη, προσθέτοντας: «Θα δώσουμε σκληρή μάχη για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και εν τέλει στόχος είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, ώστε οι επιχειρήσεις και οι αγρότες της Αυστραλίας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων δυνητικών καταναλωτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε δε ότι η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα υπογραφεί μόνο εάν “στο σύνολό της” εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ονόματα προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ, στην πλειοψηφία τους συνδέονται με την γεωγραφική προέλευσή τους. Ειδικότερα, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι όροι “μπρι” και καμεμπέρ”, υπάρχει ειδική αναφορά στις επωνυμίες “Brie de Meaux” και “Camembert de Normandie”.

Παράλληλα, ενώ αρχικά οι Αυστραλοί παραγωγοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για ενδεχόμενο “μπλόκο” στον όρο “προσούτο”, τελικά η ΕΕ ζητά την προστασία μόνο των “Prosciutto di Parma”, “Prosciutto di San Daniele” και τον “Prosciutto Toscano”.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις της βιομηχανίας οίνου, για την οποία υπάρχει προηγούμενη συμφωνία των δύο πλευρών, η Ιταλία και η ΕΕ πιέζουν να περιοριστεί η χρήση της ονομασίας “prosecco”, αλλά και να μην αποτελέσει η “σαμπάνια” μέρος της νέας εμπορικής συμφωνίας.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Birmingham επεσήμανε ότι η Ευρώπη είχε ήδη επιτρέψει στην Αυστραλία να χρησιμοποιεί τον όρο “prosecco” βάσει προηγούμενης συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η αυσταλιανή βιομηχανία στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις.

«Η άποψή μας είναι ότι διαπραγματευτήκαμε τους όρους για τα κρασιά εδώ και χρόνια και δεν χρειάζεται να ξανανοίξουμε το θέμα», δήλωσε ο Birmingham.

Ο Birmingham σημείωσε τέλος ότι η διαβούλευση με τους Αυστραλούς θα βοηθήσει την κυβέρνηση για διαμορφώσει τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη νέα εμπορική συμφωνία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών, με το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών των δύο πλευρών να εκτιμάται για την περσινή χρονιά στα 109 δισ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης