Ήπιες πιέσεις καταγράφηκαν και σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενόψει των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

   Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,64% από 1,60% χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε στο 0,992% από 0,880%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήδη έχουν προεξοφλήσεις τις εξαγγελίες της ΕΚΤ για την έναρξη ενός νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης με αποτέλεσμα να σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη που έχει επιφέρει το πρόσφατο ράλι τιμών.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,61% από 1,59% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,57% να διαμορφωθεί στο 2,04% από 2,01% που έκλεισε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,10531 δολ. από τα 1.1045 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Παρά την μικρή υποχώρηση του, θετικό παραμένει το κλίμα για το ευρώ καθώς στην Ευρωζώνη ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix αυξήθηκε το Σεπτέμβριο περισσότερο (-11,1, Αύγουστος: -13,7) από το αναμενόμενο (-13,4), παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (3,8). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, αν κριθεί αναγκαίο.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,424%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,437% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,451%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1040 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης