Πενήντα εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις επιλέχθηκαν να λάβουν μέρος στην Greek-Nordic Trade Week (16- 20 Νοεμβρίου 2020), την πρώτη ολοκληρωμένη δράση ανάπτυξης εξαγωγών στις σκανδιναβικές αγορές που συνδιοργανώνουν διαδικτυακά οι εταιρείες RECO EXPORTS & MOREGANIC και η Enterprise Greece.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, συνολικά 127 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Nordic-Baltic Eight (NB8) χώρες (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία) αποτελούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων των πιο δυναμικών εταιρειών του κλάδου οφείλεται στη στρατηγική προσέγγιση και άρτια οργάνωση του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της αθροιστικής εμπειρίας των τριών συνδιοργανωτών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα από μια διαδικασία που περιελάβανε, μεταξύ άλλων, την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής για κάθε εταιρεία, την αποστολή δειγμάτων και την ασφαλή αποθήκευση στη Σουηδία, η Greek-Nordic Trade Week διοργάνωσε για κάθε εταιρεία διαδικτυακές συναντήσεις με σημαντικούς αγοραστές, βάσει των κριτηρίων που έθεσαν οι συμμετέχουσες εταιρείες, δηλαδή στόχευση-προφίλ εξαγωγέα-παραγωγή.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική που διαθέτουν οι αγορές των οκτώ χωρών, ανέδειξαν την Greek-Nordic Trade Week ως μία από τις πιο στοχευμένες και πετυχημένες ενέργειες προβολής και προώθησης του ελληνικού γγροδιατροφικού κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και εταιρείες της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου, οι οποίες επιθυμούν τη διείσδυση στις αγορές των Σκανδιναβικών Χωρών και της Βαλτικής.

Στατιστικά και τάσεις της αγοράς

   * Οι κυβερνήσεις των NB8 χωρών έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις ποσότητες βιολογικών προϊόντων που θα διατεθούν για τις ανάγκες του κράτους (σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, υπουργεία κ.λπ.) 20% Φινλανδία και 60% στη Δανία μέχρι τα τέλη του 2020 και 60% στη Σουηδία μέχρι τα τέλη του 2030.

   * Τα τυροκομικά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους σε κατανάλωση υποκλάδους σε όλες τις Σκανδιναβικές Χώρες.

   * Υπάρχουν πάνω από 4205 πιστοποιημένα καφέ/restaurants βιολογικών προϊόντων στη  Σκανδιναβία (αύξηση 6% από το 2018).

   * Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ το 2019.

   * Συνολικά, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία έφτασαν τα 5,8 δισ. ευρώ το 2019.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν εδώ:

Home

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης