Σε επίπεδα κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022 υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και τα μέτρα για την σταθεροποίηση της λίρας λειτούργησαν θετικά για την οικονομία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 43,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 50,5% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί έως και 85,5% το φθινόπωρο, αγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά

Ο πληθωρισμός στη Τουρκία άρχισε να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη μετά τη νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 φτάνοντας στο υψηλό 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο του 2022. Το Δεκέμβριο υποχώρησε απότομα και τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 57,7%.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικονομολόγοι είχαν δηλώσει ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της στέγασης, θα μειωθούν τους επόμενους μήνες πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Παρόλα αυτά όμως, τα νούμερα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ανέτρεψαν τις προβλέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μείωσε το κόστος δανεισμού σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες το αύξησαν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ένα βασικό ζήτημα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης