Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις και αντ’ αυτού να δημιουργήσει ένα προβλέψιμο περιβάλλον βασισμένο σε κανόνες δικαίου, ώστε να προσελκύσει ξανά ξένους επενδυτές στην πληγείσα από τις κυρώσεις οικονομία της Ρωσίας.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας ότι δεν αναμένει «αποκλιμάκωση» στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία πριν από τα μέσα του 2025 το νωρίτερο και ότι οι δυτικοί επενδυτές μπορεί να μην επιστρέψουν για μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντεριπάσκα δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει και μπορεί ακόμη να προσελκύσει επενδυτές από «φιλικές» χώρες -εκείνες που δεν έχουν ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία- αλλά ήταν καυστικός για το επιχειρηματικό κλίμα σε μια οικονομία την οποία το Κρεμλίνο προσπαθεί όλο και περισσότερο να επικεντρώσει στην πολεμική προσπάθεια.

Οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Ρωσίας -μια ομάδα που συχνά αναφέρεται ως ολιγάρχες- έχουν γενικά διατηρήσει χαμηλό προφίλ μετά την εισβολή, οπότε η δημόσια κριτική του Ντεριπάσκα στην κυβέρνηση είναι ασυνήθιστη.

«Ανησυχώ πολύ διαρκώς για το ότι το κράτος και οι επιχειρήσεις τίθενται διαρκώς ο ένας εναντίον του άλλου», είπε, διερωτώμενος γιατί το κράτος χρειάζεται «δύο εισαγγελείς και τέσσερις επιθεωρητές για κάθε επιχειρηματία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 55χρονος ιδρυτής του γίγαντα του αλουμινίου Rusal, στον οποίο έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις για τους θεωρούμενους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, έχει παλαιότερα εκφράσει παράπονα για τις επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία μιας στρατιωτικής εκστρατείας, την αξία της οποίας είχε αμφισβητήσει.

Η εισβολή, πέρα από την εκδίωξη δυτικών επιχειρήσεων και επενδυτών, είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, να απομακρυνθούν από την οικονομία εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε μάχιμη ηλικία και να αποκοπούν οι ρωσικές επιχειρήσεις από τη δυτική τεχνολογία.

«Το κράτος δικαίου και η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντικά. Εάν αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάθε χρόνο ή τρίμηνο, κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη: ούτε οι Ρώσοι επιχειρηματίες ούτε οι ξένοι», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μια επιλογή. Δεν θα υπάρχουν χρήματα το επόμενο έτος. Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές. Και θα κοιτάξουν να δουν τι κερδίζουν οι Ρώσοι επενδυτές, τι συνθήκες έχουν».

Η ρωσική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος κατά 2,9%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα συρρίκνωση το 2023 και να λένε ότι το μεσοπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μόλις 1%.

Τα προκαταρκτικά ρωσικά στοιχεία λένε ότι η οικονομία, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από τον πόλεμο επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 3%, συρρικνώθηκε κατά 2,1% πέρυσι.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι η εθνική παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος – κάτω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για -1% έως +1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης