Σε υψηλό δύο και πλέον ετών ανήλθε σήμερα το δολάριο καθώς η αμερικανική Fed διέψευσε τις ελπίδες για έναν κύκλο μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Πολλά ήταν σήμερα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αλλά και οι εξελίξεις που προσέλκυσαν την προσοχή των επενδυτών. Οι σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Ασία και την Ευρώπη και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 0,75%, όπως αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ήταν τα χθεσινά σχόλια του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ που έθεσαν σε κίνηση τις αγορές. Ο Πάουελ δήλωσε ότι η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία, κατά 25 μονάδες βάσης, «δεν είναι η αρχή μιας μακράς σειράς μειώσεων των επιτοκίων».

Η αντίδραση του δολαρίου τα λέει όλα. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων (DXY) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,11 δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, ενώ η στερλίνα –που ούτως ή άλλως βρίσκεται στη δίνη του Brexit– υποχώρησε σε χαμηλό 30 μηνών οριακά πάνω από το 1,21 δολάριο.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές μετοχές κατέγραψαν πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν το μεγαλύτερο σερί πτωτικών συνεδριάσεων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη, ωστόσο, κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος χάρη στα ασθενέστερα νομίσματά της και την ανακούφιση για τις τράπεζες ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν πολύ περισσότερο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,8%, παρατείνοντας τις απώλειες για πέμπτη ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερησία ποσοστιαία πτώση σε ένα μήνα.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε σε θετικό έδαφος, αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες. Οι μετοχές στην Αυστραλία κατέγραψαν πτώση 0,4%, ενώ στην Κίνα απώλειες 0,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης